You are currently viewing Szabó Ákos: Ingatlanpiaci körkép, Győr

Szabó Ákos: Ingatlanpiaci körkép, Győr

Győr idén ünnepli városi rangra emelésének 750. évfordulóját, ami a kulturális életére pozitív hatással van.

Több gazdaságélénkítő fejlesztés jött létre és van folyamatban, ami élhetőbb, modernebb városképet eredményez, így a város  gazdasági megítélése pozitív.

Ebből kifolyólag a város ingatlanpiaca aktív, és a gazdasági életet erősen meghatározó ipari szektor jól kezelte a pandémiát. Így a lakosság ingatlanvásárlásának üteme  is töretlen a biztos anyagi háttér tudatában.

A 2020-as év elején 100%-os kihasználtsággal dolgoztak a 200 fő feletti munkavállakókat foglakoztató cégek. Az ezt követő pandémiás időszakban március-június között az autóipari ágazat lényegében teljesen leállt. Szinte minden cégnek a saját dolgozóik és  családjaik megélhetésének biztosítása volt a fő szempontja, amit szinte kizárólag szociális alapon tudtak megoldani.

A döntés jónak bizonyult, mivel nyár közepétől ismét felfutott az autóipari megrendelések száma és a tapasztalt, szakképzett létszámnak köszönhetően azonnal tudtak reagálni a piaci igényekre. A 2021-es évben a pandémia már az autóiparban konszern szinten sem éreztette nagy mértékben a hatását. Kizárólag a járványügyi szabályok nehezítik a munkát, amit kimagaslóan jól kezelnek.

Az ingatlanpiac a 2021-es évben kis mértékben emelkedést mutat, mind az árak, mind a tranzakciók számában. A vevők egyre körültekintőbben, igényüket és lehetőségüket jól ismerve, tájékozottan járnak el abban az esetben, ha ezt nem kényszerből teszik.

Kialakult képük van arról, hogy az ingatlan típusa, agglomerációs elhelyezkedése mennyire befolyásolja a jövőbeni életüket, munkába járásukat.

Jelen helyzetben túlkínálat jellemzi a győri ingatlanpiacot, viszont a gazdasági és egészségügyi helyzet lokalizálásából adódóan kismértékű értéknövekedés feltételeztető.

A bérlemények kapcsán  tapasztalható, hogy a messzebbről érkező dolgozókat ugyanolyan nehéz elszállásolni, mint a pandémia előtti időkben. Talán a bérleti díjak lettek kedvezőbbek, vagy csak nem emelkedtek. A bérbeadók a túlkínálat hatására érzékelték, hogy az esztétikailag és műszakilag kedvezőbb bérleményre megbízhatóbb, stabil anyagi háttérrel rendelkező bérlőket találnak. Az üresen maradt lakossági bérleményeket felújították; a jövőben a piac alakulása döntő szereppel bír arra nézve, hogy értékesítik vagy bérleményként tovább fenntartják ezeket az ingatlanokat.

A kisebb kereskedelmi bérleményeknél ugyanez tapasztalható. Üzemeltetés korlátozó döntések miatt a bérleményeket felújították, arculat frissítéssel minőségi tovább üzemeltetés tapasztalható.

Nemrég elfogadtak a 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezményét, ami szintén fontos hatással lesz a jövő albérletpiacára.

Vélemény, hozzászólás?

kettő × 3 =