You are currently viewing Kiss Erika: A Hajdúság ingatlanos szemmel

Kiss Erika: A Hajdúság ingatlanos szemmel

Egy lokálpatrióta Etikus Ingatlanos cikke

Hajdúböszörmény kertvárosi lakókörnyezettel rendelkezik, a megye második legnagyobb városa, lakosainak száma 33 ezer fő, a hajdúvárosok legnagyobbika és nem véletlen a „Hajdúk Fővárosa” cím sem. 

Debrecentől 17 km -re fekszik, megközelíthető autópályán és a 35 sz. főúton is.

Debrecen iparosodása hatalmas munkaerő igénnyel lép fel városunk felé is. Sokan járnak be dolgozni Debrecenbe. A nagy logisztikai központok, autóipari cégek, gyógyszergyárak ott települtek le, de a nagy munkaerő igényt a város egyedül nem tudná ellátni, ezért a környező településekről járnak be dolgozni.

Debrecen közelsége Hajdúböszörmény fejlődése szempontjából egyszerre jó és rossz is.

Bár két nagy ipari parkkal rendelkezünk, ide inkább a beszállítók települnek, akik jó eséllyel indulnak az ilyen irányú pályázatokon, hiszen városunk az M35ös autóúton keresztül közvetlen csatlakozik az M3as autópályához és a 35-os számú főúton is megközelíthető.

Bár az egyedülálló városszerkezet miatt inkább a családi házak dominálnak, városunk két lakóteleppel is rendelkezik. A város nyugalma vonzza azokat, akik a nyüzsgő Debrecenből a csendesebb, nyugodtabb környezetre vágynak. Az utóbbi időben megfigyelhető a betelepülés, ami elővárosi hangulatot teremt a városnak.

Hajdúböszörmény városának 2 szakközépiskolája, egy híres gimnáziuma van, valamint a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara is itt található. A kar a keleti régióból fogad hallgatókat (Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Békés megye, Szolnok stb). A főiskola kollégiumi férőhelye korlátozott, így az albérleti kínálat nagy szerepet kapott.

Az online oktatásra való átállás azonban teljesen megváltoztatta az albérlet piacot.

Szerepük inkább eltolódott a hosszútávú kiadás felé, inkább családoknak vagy házaspároknak adják ki az ingatlanokat. Az albérlet árak ezzel együtt nem csökkentek.

A kezelésünkben lévő albérleteknél azt tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok inkább a hosszútávú bérlet felé orientálódnak, ahol a stabilitás és a biztonság az elsődleges szempont.

Bár a pandémia első időszakában az eladások terén megtorpanást tapasztaltunk, de később magához tért a piac. Némi, alig észrevehető árcsökkenés tapasztalható volt, de mára már ez is eltűnt.

Több, mint 10 éve nem épültek nagy mennyiségben társasházak, de az utóbbi időben ez a helyzet is megváltozott. Az elkövetkezendő időszakban 240 lakás fog épülni különböző méretű épületekben az építési szabályzathoz igazodva. Ezek a lakások magas műszaki tartalommal készülnek, az igényesebb tulajdonosi környezetet kiszolgálva. Nem titok, hogy a közelben létesített autógyár vezetői rétegének a kiszolgálása az elsődleges szempont. Ők kifejezetten a kertvárosi környezetet keresik.

Ezzel együtt nagy kereslet mutatkozik a családi házakra is. Jelenleg megfigyelhető egyfajta visszatelepülés is. Azok, akik évekkel ezelőtt elvándoroltak a városból jobb megélhetés reményében, most a megváltozott élethelyzetükből fakadóan visszajönnek a szülővárosukba.

Érdekes megfigyelni ezt a tendenciát. Vissza a gyökerekhez. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a nagyvárosokból az emberek inkább a csendesebb élhetőbb környezetbe vágynak.

Így válik Hajdúböszörmény városa Debrecen agglomerációs városává.

 

Kiss Erika, Hajduház

Vélemény, hozzászólás?

három × 4 =