You are currently viewing Független Ingatlanközvetítő. Mit is jelent pontosan?

Független Ingatlanközvetítő. Mit is jelent pontosan?

Független Ingatlanközvetítő. Egyre több helyen látjuk ezt a megnevezést. Hogy mit is jelent pontosan? 

Az ingatlanközvetítő szakma igen kedvelt és felkapott lett az utóbbi években. Nem is csoda, hisz a nagy országos franchise hálózatok lépten-nyomon hirdetnek remek kereseti lehetőséget, akár végzettség nélkül, pár nap alatt betanult eljárásrenddel, akárcsak egy betanított munka.

A hamar megszerezhető hatalmas jutalék reményében minél több értékesítő jelenlétével a piacon lenni, és valami majd csak bejön hozzáállással. Ez akár működhet is, vagy nem, de semmi baj mert ha az egyik értékesítő mégsem válik be, majd elvégzi a következő új/ lelkes megbízott a megfelelő képzést, és teljes értékű csapat taggá válik aztán a következő és így tovább. 

Egy irodahálózat partnere nem független, hiszen a kialakult rendszert, szerződéseket köteles használni. Jobb esetben a vezető partnerként tekint a csapatának tagjaira. Ekkor éveket „lehúznak” együtt. A felelősség látszólag a vezetőt terheli, ő végzi a papírmunka hivatalos részét, biztosítja az irodát, az eszközöket. Az az egy igazán fontos apróság kerüli el a legtöbb „vezető” (mert ugye főnök nem lehet, hisz csak megbízással „dolgoznak neki” egyéni vállalkozók) figyelmét, hogy az ügyfelek legtöbbször nem az x.y. irodát keresik, nem az irodával alakul ki több- kevesebb bizalmi kapcsolat, hanem az ingatlanreferenssel (már ha a személy lelkiismeretesen végzi a munkáját)! Papíron ugye a cégvezető a felelős, de egy jó könyvelő, egy jó ügyvéd megkönnyíti ezt a részét. Sokkal nagyobb a felelőssége magának az ingatlannal foglakozó közvetítőnek. Igaz nem ő felel a Kft tisztaságáért, de az ügyintézőkkel azonosítják az irodát. 

Egy-egy melléfogás, amikor „felvesznek” egy új embert, aki nem megfelelően képviseli az ügyeket és az iroda jó híre azonnal csorbulhat. Így működne a közös felelősségvállalás. Persze bőven akad rátermett és lelkiismeretes ingatlanközvetítő egy-egy hálózat tagjai között, de a közvélemény negatív megítélése sajnos egyértelműen mutatja, hogy több a hozzá nem értő, nem felelősségteljesen eljáró „szakember”. Vagy érti a dolgát, ismeri a hatályos jogszabályokat, jobb esetben figyelemmel követi a változásokat, de a pénztárca vastagsága fontosabb az erkölcsi, emberi szempontoknál. 

Nem tagadom, én is egy hálózat tagjaként ismerkedtem meg a szakmával, majd fejlesztettem magam, tovább tanultam, mert éreztem a hiányosságaimat. És igen, sokat köszönhetek nekik, mert már pontosan tudom, hogy mit szeretnék másként csinálni. Nálam nem a teljesítmény a legfontosabb szempont. Ahol viszont az számít, hogy minél nagyobb legyen a portfólió abból majdcsak bejön az üzlet, ott az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a minőségi prezentáció, a gondos körbejárás, bizony sokszor sérül, vagy csak nem a megfelelő minőségű. 

Sajnos a szigorúan követendő szabályzat nem mindig az ügyfél érdekeit szolgálja. Vagy csak az egyik oldalon álló ügyfél érdekeit. Miután a hálózaton belül a keresztértékesítés alap, nem ritkán fordul elő, hogy egy kevésbé lelkiismeretes vagy hozzáértő kollégával kell együttműködni. Vagy ő csak a cég érdekeit tartja szem előtt, ami ugye nem hiba, mármint attól függ, kinek a szemszögből nézzük.

Szóval amikor rájöttem, hogy nekem más érdekek fontosak mint amire a franchise rendszere lehetőséget ad, kiléptem. A szakma iránti elköteleződés viszont maradt, vagy talán erősebb lett számomra. Kiléptem a „nagyvilágba” és a függetlenség vettem az irányt. Természetesen a „mindenki pótolható” szemléletről kiderült, hogy csak erőfitogtatás volt, hatalmas háború és gyűlölködés kezdődött, ami szerencsére kulturáltan rendeződött, de nem mindenki ilyen „szerencsés”. Nem könnyű feladat ezt egy lelkiismeretes személynek feldolgozni, de a saját elveim, munkamorálom érdekében megyek tovább a választott úton, és hiszem, hogy hosszútávon így valóban élvezhetem a munkám. Remélem, hogy kicsit javítani tudok az ingatlanos szakma negatív megítélésén is. 

Persze ismerem a mondást, miszerint „egy fecske nem csinál nyarat”, de ha a fecske megtalálja azon társait, akikkel együtt repülhet, akkor elkezdődhet a változás.

Amikor elkezdődött a „független életem”, és rátaláltam az Etikus ingatlanos közösségre, éreztem, hogy itt más a helyzet. Egy szakmailag támogató közösség, ahol felhívják a figyelmet a változásokra, ahol könnyű mindig a „toppon” lenni, felkészülten képviselni az ügyfeleket. 

Igen, itt is vannak betartandó szabályok, hisz az élet minden területén szükség van rájuk. És igen, itt is működik a keresztértékesítés, viszont akik ennek a csapatnak a tagjai, ők méltón viselik az Etikus ingatlanos címet. Bátran kezdek velük közös ügymenet, hisz tudom, hogy egytől egyig ugyanazokat az elveket képviselik, mint amit én. Remélem a jövőben több közös projektet is sikerül végéig vinni a tagokkal, én nyitott vagyok az együttműködésre, hisz az ügyfél érdeke a legfőbb szempont! A függetlenség lehetőséget az egyedi szerződésekre, árakra, feltételekre, és a háttérben szintén lelkiismeretesen dolgozó segítség is ügyfélközpontú, és rugalmas. Illetve a szervezet vezetői hatalmas segítséget nyújtanak nekünk a törvények által előírt szabályok helyes betartásában, az adatok tárolásában. 

Minden tagtársam tudja, hogy minden eset, ingatlan, ügyfél más és más, amihez bizony nekünk is tudnunk kell alkalmazkodni (a törvények betartásával, és a hivatalos lehetőségekkel). Túlzás nélkül az Etikus közösség minden tagja nevében nyilatkozhatok arról, hogy nálunk a megbízó és a kereső ügyfél érdekeinek szem előtt tartása, minőségi tájékoztatása, a közös siker elérése; a piaci lehetőségek/ változások folyamatos figyelemmel kísérése; a folytonos tanulás, naprakészség, rugalmasság fontosabb, mint a mennyiség és a gyorsan szerzett anyagi haszon. 

Valljuk, hogy hosszútávon még mindig kifizetődő a megbízhatóság, az etikusság, a tisztelet. A win-win helyzet kialakítása nem könnyű, hisz az eladó és a vevő érdekei egymással szemben állnak, de nem lehetetlen! Mi pedig nap mint nap mint nap erre törekszünk. 

Amennyiben tetszik neked az a szakma, elgondolkodtál abban, hogy üzleti stílusú szettre cserélnéd a jelenlegi munkaruhádat… Keress egy OKJ végzettséget/ tanúsítványt kiállító iskolai képzést – az Etikusok és a MIOSZ tud ajánlani, támogatást adni, útirányt mutatni. 

Végezd el a tanfolyamot, lásd át a folyamatokat, a lehetőségeidet, és csak akkor dönts, hogy merre tovább. Kis iroda? Független ingatlanos? Nagy franchise? Amíg nem tudod pontosan, hogy mi, hogy is működik, addig nem tudod megmondani, hogy számodra milyen irány a megfelelő, melyik rendszerben tudnál kiteljesedni a szakma felelősségteljes képviselőjeként! 

Hajrá, az #etikusingatlanos csapat teljes mértékben mögötted áll! 

U.i.: Az általam jelen blogban leírtak sok esetben ismerős által, vagy személyes tapasztalat alapján levont következtetések, nem lehet általánosítani. Hisz minden ember más és más, szerencsére különbözőek vagyunk. Akinek pedig nem inge, az bizony ne vegye magára! 

Sok sikert kívánok magunknak úgy, hogy maradjunk hűek az elveinkhez, az #etikusingatlanos közösséghez és a folyton változó jogszabályokhoz! 

Tóth Linda 

Etikus Ingatlanos

Vélemény, hozzászólás?

5 − kettő =