You are currently viewing Etikus Ingatlanos interjú: dr. Szokolovszki Anikó

Etikus Ingatlanos interjú: dr. Szokolovszki Anikó

Etikus Ingatlanos interjú – Nemrégiben indult interjúsorozatunkban ezúttal dr. Szokolovszki Anikó, ügyvéd, az Etikai Bizottság elnöke válaszol kérdéseinkre.

Etikus Ingatlanos interjú: dr. Szokolovszki Anikó

Mesélj magadról egy kicsit: mióta és milyen területeken tevékenykedsz?

12 éve végeztem el a jogi egyetemet, és mindig egyszerre több jogterületen dolgoztam, de valahogy mindig megtaláltak a jó feladatok, legyen az a hamisított termékek elleni küzdelem, az ahhoz kapcsolódó prevenció, vagy ügyvédjelölt koromban nagyon sokat dolgoztam pl. fiatalkorú elkövetőkkel. Akkor az volt a feladatom, hogy két jó szót szóljak ahhoz a gyerekhez a saját nyelvén, aki balhéba keveredett, és bízzon annyira bennem, mint védőben, hogy a lehető legkevesebb büntetést kapja. Most az Etikus Ingatlanos a küldetésem a jó cél érdekében. Az emberek azt hiszik az ügyvédkedésről, hogy kizárólag dörzsölt, mindenhájjal megkent emberek dolgoznak valami olyan dolgon, ami biztosan nem teljesen korrekt, pedig ez nagyon nem így van. Vannak nagyon jó célok, amikért egy ügyvéd nagyon sokat tehet.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne?

2018 júliusában kerültem először kapcsolatba az Etikus Ingatlanos mozgalommal és megfogott az a lelkesedés, ahogy Sándor Viki mesélt a céljaikról. Épp egy ingatlanos konferenciáját szerveztek és ekkor ismertem meg a maroknyi elszánt csapatot, akik a lelkét adták a kezdeményezésnek. Már az Ingatlanos konferencia időpontjában gőzerővel dolgoztunk együtt, hogy létrejöjjön a Tanúsító Védjegy.

Mit takar pontosan az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy, és milyen visszajelzésekkel találkoztál eddig ezzel kapcsolatosan?

A tanúsító védjegy egy nagyon különleges dolog, gyakorlatilag már megalkotni is az volt. Viszonylag gyakran foglalkozom védjegyjoggal, de ez számomra is kihívás volt. Nem elég egy egyszerű szó vagy egy logó, ami megmarad az emberekben, hanem mögötte áll egy nagyon komoly védjegyszabályzat, ami a lelke a védjegy használatának. Ezzel a csatlakozók elfogadják azt, hogy az Etikai Kódex rendelkezései szerint dolgoznak, és alávetik magukat az Etikai Bizottságnak. Nagy örömömre szolgált a védjegybejegyzési eljárás során, hogy azok az emberek, jogászok, akik valamilyen módon kapcsolódtak a védjegyhez, dolgoztak vele, mind pozitívan fogadták a kezdeményezést. Jó érzés, hogy olyan ügyért dolgozhatok, ami egy kicsit megváltoztatja az emberek szemléletét.

Te vagy az Etikai Bizottság elnöke. Mit jelent ez számodra, milyen az Etikus Ingatlanos csapat tagjának lenni?

Az Etikai Bizottság egy nagyon erős csapat szakmailag és emberileg is azt hiszem. Sokat vitáztunk, szakmáztunk, kételkedtünk már abban a szakaszban is, amikor megalkottuk a védjegyszabályzatot és a szankciórendszert. Jó feladat volt, szerettem csinálni, de a java még csak most jön. Az Etikai Bizottság elnöke én vagyok, de mit sem ér az én tudásom, ingatlanjogban szerzett tapasztalatom a gyakorlat nélkül, és ebben nagy segítségemre vannak a kollégák, ingatlanközvetítők, akik mind elismert és jól ismert nevek ebben a szakmában.

Voltak valaha, vagy esetleg vannak benned kételyek az egész Etikus Ingatlanos Mozgalom sikerességét illetően?

Soha nem volt kétség bennem, hogy sikerülni fog a tanúsító védjegy bejegyzése. Ez egy annyira újszerű, korszakalkotó dolog, mondhatnám küldetés, amire nagy szüksége van az ingatlanszakmának. Összegezve az elmúlt néhány év tapasztalatát, az én munkámat az ingatlanosok kifejezetten segítik. Sokkal jobb úgy dolgozni, hogy olyan ügyfeleket kapok tőlük, akik tájékozottak, nyugodtak és értik mi történik körülöttük. Mindenkinek időt, energiát és pénzt spórolnak meg, és ez a mai világban szerintem nagyon fontos.

Milyen a személyes kapcsolatod az Etikus Ingatlanosokkal?

A személyes kapcsolatom az Etikus Ingatlanosokkal kifejezetten jó és előremutató, oktatásokon, rendezvényeken találkozunk és ezek rendszerint workshop jelleggel zárulnak, mert mindegyikőjüknek van egy megoldásra váró ügye vagy egy jó sztorija. Azt hiszem ezekből talán én tanulok a legtöbbet.

Érkezett már panasz Etikus Ingatlanosra?

Az etikai ügyek kivizsgálása és az abban hozott döntés nagy felelősség. Mivel annyira friss a tanúsító védjegy, még nem érkezett panasz az etikus ingatlanosokra, és bízom benne, hogy nem is fog nagyon sok. Pontosan tudom, hogy mit vállaltam mert lassan egy éve részt veszek a MIOSZ ügyvédjeként az ottani Etikai Bizottság munkájában, ami rengeteg energiát igényel.

Szerinted Etikus Ingatlanosnak születni kell, vagy szorgalmas munkával azzá is lehet válni?

Etikus Ingatlanosnak nem születik az ingatlanos, de energiabefektetéssel, szorgalommal, odafigyeléssel azzá válik, és ez biztonságot ad nekik és az ügyfeleiknek is. Én azt látom, hogy mindenki törekszik arra, hogy jó legyen, amit csinál, és a hajlam is megvan azokban a kollégákban, akikkel találkozom egy-egy adásvétel során, hogy a munkája kifogástalan és korrekt legyen. Vannak kiemelkedően profik és vannak olyanok, akik bár néha vétenek hibát, de bennük van az, hogy a legjobbak legyenek. Ezeknek az ingatlanosoknak ajánlanám azt, hogy olvassák el az Etikai Kódexet és ha az abban foglaltak szerint dolgoznak már akár most is, akkor ne gondolkozzanak sokat a csatlakozás lehetőségén.

Vélemény, hozzászólás?

15 − három =