You are currently viewing Igény az etikusságra – Miért van szükség az Etikus Ingatlanosokra?

Igény az etikusságra – Miért van szükség az Etikus Ingatlanosokra?

Tisztesség. Becsület. Korrektség. Etika. Úgy gondoljuk, hogy ezek azok a tulajdonságok, melyekkel egy ingatlanosnak mindenképp rendelkeznie kell. Ám ez sajnos nincs mindig így.

Pár héttel ezelőtt hosszú évek kemény munkájának első jelentős mérföldkövéhez érkeztünk: bejegyzésre került az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy. De hogy miért is volt erre szükség? Miért van igény az etikusságra? Mi a célunk ezzel az egésszel? Miért gondoljuk, hogy erre a Védjegyre a szakmának és a lakosságnak égetően nagy szüksége van?

„Ingatlanossal adtad el a lakást? De hát miért?” – Jellemzően ilyen, és ehhez hasonló mondatok röpködnek az elmúlt években baráti társaságokban, kollégák közt, vagy lényegében bárhol, ahol ingatlan adás-vétel a téma. Csalódott, átvert eladók, palira vett vevők és kiábrándultság. Pont az ellentetje annak, amit mi – és szerencsére nem vagyunk kevesen – vallunk. Etikusság és megbízhatóság mindenekelőtt.

De taníthatóak-e ezek az értékek, ha esetleg nem jön ösztönből? Személyiségjegyről van szó, vagy az etikusság elsajátítható, hiszen a jó eredendően mindenkiben ott van?

Mi, Etikus Ingatlanosok ez utóbbit valljuk. Úgy gondoljuk, hogy Etikus Ingatlanosnak lenni egy döntés. Egy életforma, mely azzal kezdődik, hogy az ingatlanos elhatározza: minden érdeken túl az első és legfontosabb számára, hogy helyesen, etikusan cselekedjen.

Igény az etikusságra – A lakosságnak úgy kell, mint egy falat kenyér

Átverések, becsapás, lehúzás. Annak, hogy ingatlanosnak lényegében bárki felcsaphat, súlyos ára van, amit azok fizetnek meg, akik pedig becsületesen végeznék munkájukat. A képzettség és gyakorlat nélküli szerencsevadászok tettek arról, hogy az ingatlanközvetítői szakmát kétkedés és bizalmatlanság lengje körül. Nem csoda hát, ha a lakosság egyre inkább „önállóvá vált”, és adás-vételeit inkább maga bonyolítja a hirdetéstől egészen a szerződés aláírásáig, mint hogy megkockáztassa: súlyos százezreket húzhatnak ki a zsebéből. Hiszen nincs, pontosabban nem volt egy olyan testület, akikhez bármilyen felmerülő probléma vagy vitás helyzet esetén fordulni lehetett volna.

Ezt változtatjuk meg.

Az Etikus Ingatlanos Mozgalom a szakma becsületéért küzd. A lakosságnak szüksége van rá, hogy tudja: megbízhat az adott közvetítőben. És arra is szüksége van, hogy problémás helyzetben legyen hová fordulnia. A Védjegy pedig pontosan ezeket garantálja.

Biztonságot nyújtunk, hiszen azok az ingatlanosok, akik a mozgalom égisze alá tartoznak, garantáltan transzparensen, az etikusság szellemében tevékenykednek, és erre a biztonságra most mind a lakosságnak, mint az ingatlanközvetítőknek égetően nagy szüksége van.

Nem búcsúcédulát árusítunk, az etika nem megvehető

Természetesen nem attól lesz valaki etikus, hogy befizet egy tagsági díjat – az etika nem megvehető. Az Etikus Ingatlanosnak azon túl, hogy rendelkeznie kell a megfelelő OKJ-s képesítéssel, és szerepelnie kell a jegyzők által vezetett szakmai névjegyzékben, alá kell vetnie magát a szigorú szabályrendszernek, és Etikai Bizottság mindenkori döntésének, melyet panaszbejelentés után, etikai vétség esetén hoz.

Az ingatlanközvetítésben a legfontosabb kincs a bizalom: bizalom vevő, eladó és ingatlanos, bizalom a kollégák közt. Ezt nyújtja számunkra az Etikus Ingatlanos Védjegy.

Vélemény, hozzászólás?

18 − tizenhét =