You are currently viewing Vírus idején 5.: Kényszeríthető-e  a bérlő arra, hogy bárkit  beengedjen az ingatlanba?

Vírus idején 5.: Kényszeríthető-e a bérlő arra, hogy bárkit beengedjen az ingatlanba?

Vannak folyamatban lévő ingatlan hirdetések mind bérbeadás, mind eladás tekintetében.  A megszüntetésre vagy felmondásra kerülő bérleti szerződések miatt az új bérlővel kötendő bérleti szerződés miatt gyakran keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy a bérlő  köteles-e beengedi a lakásba az ingatlanost, a bérlő / vevő jelöltet?

A jelenleg kialakult világjárványra és a jelenleg is hatályban lévő kijárási korlátozásra tekintettel a válaszunk az, hogy nem, nem köteles beengedi senki az ingatlanba.

Sok család döntött úgy, hogy bár ténylegesen karantén nem került elrendelésre, azonban az egészségük és más emberek egészségének megőrzése érdekében önkéntes karanténba vonultak.

Mennyire védhető a bérlő egészségi védelemre való joga a jelenlegi helyzetben?

Az egyik legfontosabb és legérdekesebb kérdés, hogy mennyire védhető a bérlő egészségre, egészségi védelemre való joga a jelenlegi helyzetben?

A válasz az, hogy jelenleg az emberek életében a legfontosabb prioritás az egészséghez való jog, amely Alaptörvényi szinten is szabályozásra került, vagyis minden embernek joga van az egészséghez, amelyet mind az Alaptörvény, mind pedig a Polgári Törvénykönyv kifejezetten tartalmaz.

Ez azt is jelenti, hogy bárki, aki a lakhatásunk céljából szolgáló ingatlanba – akár védőöltözetben is – bemegy, potenciálisan akár meg is fertőzhet bennünket a koronavírus járvánnyal.

Az egészséghez való jog így minden más érdekkel (például gazdasági érdekkel) szemben érvényesíthető a jelenlegi helyzetben.

Kényszeríthető-e az ingatlanba való bejutás, megtekintés céljából?

A kérdés tehát az, hogy a bérlő kényszeríthető-e arra, hogy beengedje a lakásba a vevőjelölteket? A fentiek okán egyértelműen azon az állásponton vagyunk, hogy senki sem kötelezhető arra, hogy bárkit beengedjen a lakásába, amennyiben ahhoz a bent lakó birtokos (legyen az bérlő, vagy eladó) nem akarja, illetve ahhoz nem járul hozzá, vagyis a birtokban lévő megtagadhatja, hogy az ingatlanba bárki belépjen.

Ha mégis beengedünk idegent az ingatlanba..

Mi a teendő akkor, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy a fentiek ellenére mégis beengedünk bárkit a lakásba? (Mert például nekünk is érdekünkben áll)

Mindenképpen javasoljuk, hogy az ingatlanba belépő húzzon legalább cipővédőt, maszkot és kesztyűt. és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket!

Mi a helyzet az üzleti célú ingatlanok esetében?

Üzleti célú ingatlanok esetében kicsit árnyaltabb a helyzet, mivel ezen ingatlanok alapvetően nem lakás céljára, hanem üzleti célra használandók; így ebben a körben a beengedés tilalma, korlátozása jóval szűkebb körben érvényesíthető.

Ilyen helyzetben az összes körülmény vizsgálatakor dönthető el, hogy a beengedés megtagadása jogszerű volt-e. Álláspontunk szerint ebben a körben az az elv érvényesül, hogy mind az ingatlanosokat, mind a bérlő vagy vevőjelölteket indokolt beengedni.

További kérdés esetén forduljanak hozzám bizalommal:

dr. Horváth Hanga

ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

11 − kettő =