You are currently viewing Mire lehet felvenni a lakásfelújítási támogatást?

Mire lehet felvenni a lakásfelújítási támogatást?

2021 január 1.-től igényelhető Magyarország otthonteremtési programjának legnagyobb érdeklődését kiváltó támogatása, a lakásfelújítási támogatás. A támogatással azok a családok, akik otthonfelújításba fognak visszaigényelhetik a felújítási költségeik 50%-át, de maximum 3 millió forintot. Ezzel szeretné az állam azokat a családokat támogatni, akik már saját ingatlanban laknak, hogy ezt az otthont bővíthessék, szépíthessék, hogy még jobb körülmények között nevelhessék gyermekeiket.

A magyar közlöny 518/2020. (XI. 25.) számú kormány rendeletének 6.§ pontosan megnevezi azokat a felújítási munkákat, amelyekre igényelhető a támogatás. Ebben a cikkben az átláthatóság kedvéért pontokba szedtük ezeket. Vigyázat, a cikk végére több mint biztos, hogy megjön majd a kedvünk a kisebb-nagyobb munkálatokhoz.

Kezdjük az alapoknál!

Hiába van egy otthonunk, ha nincs bevezetve, vagy felújításra szorulnak az alapvető komfortérzethez szükséges feltételek.

A támogatás kihasználásával, most ezekbe a munkálatokba bátran belevághatunk:

  1. A víz- és csatorna bevezetése, az elektromos és gáz-közműszolgáltatás bevezetése, ezek belső hálózatának cseréje vagy kiépítése

2. WC vagy fürdőszoba kialakítása olyan ingatlanban, amelyben eddig még nem volt

3. Fűtési rendszer telepítése vagy annak korszerűsítése, beleértve az egyes fűtési elemek cseréjét is. A fűtési rendszer megújuló energiaforrások alkalmazásával is megoldható.

4. Az ingatlan szigetelése, beleértve a lábazat szigetelést, a hang-, hő-, és vízszigetelést is

5. Tetőcsere vagy felújítás, illetve szigetelés

6. Égéstermék-elvezető felépítése vagy korszerűsítése

7. Alapozási szerkezet megerősítés

8. Használati melegvíz rendszer kiépítése, korszerűsítése, annak elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrás használatát is.

Kisebb munkálatok

Évek óta zavar, hogy régi a párkány, a villanykapcsolók nem praktikus helyen vannak, vagy éppen új lámpákra lenne szükség és már egy klíma sem ártana?

A lakásfelújítási támogatással az alábbi kisebb felújításokra vagy cserékre is sor kerülhet:

  1. Párkány, küszöb felújítása vagy cseréje,

2. Villanykapcsolók és -dugaljak beépítése és cseréje,

3. Lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje

4. Klímaberendezés beépítés vagy csere

5. Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése illetve cseréje

6. Szaniterek beépítése vagy cseréje

Minden, ami ajtó és ablak!

Az otthonunk biztonságát és hangulatát is meghatározzák a jó nyílászárók. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen egy jó minőségű ablak és ajtó abban is segíthet, hogy a fűtésszámlánk ne ugorjon a magasba egy-egy hidegebb napon. Sőt a nyílászárók jó elhelyezésével a hőtartáson túl sokat tudunk segíteni a páratartalom és a penészedés megakadályozásában.

Bevett megoldás a tetőgerinc közelében, vagy egymással szemben elhelyezett ablakoknál a meleg levegőt kiszívó kéményhatás trükkje, ami pont abban segít, hogy hatékonyan és gyorsan tudjunk szellőztetni, ezzel kisebb esély adunk a penészesedésnek. Fontos kérdés még, hogy figyelembe vegyük az ingatlan fekvéséhez képest a napsütéses órák számát és ezek alapján történjen meg az ablakok beépítése.

A kormányrendelet szerint ebben a témában az alábbiakra kérhető a lakásfelújítási támogatás:

  1. Külső nyílászáró lecserélése, árnyékolók, redőny, spaletta, biztonsági rács és rovarháló telepítése vagy cseréje,

2. Belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök építése, felújítása vagy cseréje

Napelemre fel!

Legideálisabb környezetvédelmi megoldás energiaköltségeink csökkentésére egy napelemrendszer működtetése, melynek teljesítménye háztartásunkra van méretezve. Így kevesebb CO2-t juttatunk a légkörbe és egyszerre pénzt spórolhatunk meg hosszú távon az energiahasználattal összefüggő kiadásainkból. Ha eddig gondolkodtunk abban, hogy építsünk otthonunkba napelemes rendszert, akkor ehhez az állam is most ad egy plusz löketet, hiszen ezt is támogatja a lakásfelújítási program az alábbiak szerint:

  1. Napelemes rendszer vagy napkollektor telepítése vagy annak cseréje, ahol a számlán szereplő anyagdíj és munkadíj együttes összege nem lehet több, mint bruttó 450.000 Ft/kWp

Nézzük a falakat!

Nincs is jobb egy frissen festett, tapétázott lakásnál!

A lakásfelújítási támogatással most az alábbiakra is sort keríthet ebben a témában:

  1. a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat lecserélése, felújítása, festése vagy tapétázása

Többfunkciós otthon kialakítása

Amennyiben elég nagy a belmagasság elgondolkodhatunk azon, hogy galériát építünk otthonunkban ezzel akár több szobát is kialakíthatunk. A galériához belső lépcsőt is kell majd építenünk, de szerencsére ezt sem maradt ki a listából, így az alábbiakra is igényelhető a támogatás:

  1. Galériaépítés

2. Belső lépcső építése vagy cseréje

Még több tér!

Otthonunk értékét nagyban növelik azok a területek, amelyek nem lakás célra szolgálnak, de funkciójukat tekintve nagyon is hasznosíthatóak. Ilyen lehet egy terasz, mosókonyha, téli- és nyári konyha.

A magyar közlöny az alábbiakra is kiterjeszti az igényelhető támogatásokat:

  1. Az ingatlannal azonos helyrajzi számon található épület, ami nem lakás céljára szolgál, mint például a nyári konyha, a mosókonyha vagy a tároló felújítása

2. Télikert kialakítása

3. Gépjárműtároló felépítése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása

4. Terasz, loggia, erkély, előtető felépítése

Tiszta udvar, rendes ház!

Amennyiben eddig halogattuk kerítés megépítését, a térburkolat elkészítését most ezekre is kaphatunk állami támogatást:

  1. Kerítés építése

2. Térburkolat készítése vagy annak cseréje

3. Az épület külső festése, színezése

Akadálymentesített otthonok

Amennyiben az igénylő, vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a  12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkákra is igényelhető a támogatás. Ilyen munkák lehetnek például a lépcsőt helyettesítő feljáró, rámpa kialakítása, vagy a felvonó, lépcsőjáró emelőszerkezet létesítése. A magyar közlönyben az alábbiak szerint szerepel ez az igényelhető támogatás:

  1. Meghatározott akadálymentesítési munkák

Amennyiben a felsoroltak közül van olyan, amit eddig terveztél, most érdemes belevágni! Élj a lehetőséggel, hiszen egészen 2022. december 31.-ig igényelheted a lakásfelújítási támogatást!

Várkonyi Ádám

Vélemény, hozzászólás?

öt − egy =