Hol az egyensúly?

Változás, krízis, nyomás, pénzügyi nehézség

A mindennapjainkba beköltözött a félelem.

És nem csak a változás és a jövő, hanem az esetleges veszteségek és a kiszámíthatatlanság üt most sebet biztos életünk eddigi páncélján.

Aki sok éve közvetítéssel foglalkozik megszokhatta, hogy a piac is együtt változik a gazdasággal. Márpedig a közgazdaságtanban ismert fogalom a ciklikusság.

Nem is olyan régen volt 2008, amikor az elmúlt évek azóta is legmélyebb válságát élte meg a világ. A nyugati félteke és talán a távol kelet legtöbb országa egyaránt érintve volt a gazdaságra rátelepedő démonok pusztításának.

Mert a démonok ilyenek, jönnek-mennek, beférkőznek és helyet csinálnak elmében és gazdaságban egyaránt saját maguknak. És ha valaki nem a helyén kezeli őket, akkor bizony legyőz és szétrombol vállalkozást, családot, pszichét. Kb. 5 évbe telt mire felocsúdtunk és elindult minden kis hazánkban. ÉS a forgatag közepén, a sikeres vállalkozó elfelejti a nehézségeket, a rossz éveket, a nélkülözést. Hajtja a vére, hajhássza a dicsőséget, a pénzt, és pörög a biznisz. A bátrabbak hitelt vesznek fel sokszor a semmire, de lesz új kocsi, új lakás, új élet, utazás. És esik szét psziché, barátság, család.

Hol az egyensúly?

És hol van környezetünkben és a világban az egyensúly?

Felborult.

És a Föld, ez a kis kék bolygó, az egyetlen otthonunk besokallt.

Lehetsz bármilyen jó közvetítő ehelyett nem tudsz ajánlani másikat. Így egy dolgot tehetsz.

Javítasz!

Elsősorban magadon.

Elgondolkodsz, hogy mit tettél eddig és mit tehetsz ezután másként.

Először is lelassulunk. 

Írom ezt azért is mert a pörgés közepén nem vesszük észre a világot. Felkelünk reggel és az ég csak azért fontos, hogy kék mert nem kell vinni esernyőt. Le kell cserélni a téli gumit, mert kitavaszodott. ÉS szerezzük be a csokinyulat mert jön a húsvét. ÉS hol van közben az érzés, ami a kék látvány boldogsága? Hol az eső és a tavasz illata az érkező gólyák látványával? ÉS hol a kipattanó barka rüggyé fakadása?

Pedig ingatlanközvetítőként járjuk a várost és sokan a természetet is. Észrevesszük benne önmagunkat, az EMBERT? Figyeld meg ha teheted, hogy milyen szép egy idős ügyfeled ráncokkal mesélő arca, porcelán figuráinak szótlan története, kis kertjének verejtékkel gondozott növényei.

Másodszor, ne féljünk, mert minden jó elmúlik, ahogy a rossz is.

Lehet, hogy most nem látsz előre. Félted önmagad, családod és vállalkozásod jövőjét. De TUDD! Csak Te tehetsz azért, hogy mindez egyben maradjon. A pánikkeltő írások helyett nyiss kaput a valós tartalmakra. Olvass könyvet, legyen annak bármilyen tartalma. Nézz meséket, keresd meg magadban a gyermeket és tápláld szeretettel. Meglátod a környezeted is reagál erre, ha nem csak azt hallja tőled, hogy épp most miért ment el az életkedved. Beszélgess barátaiddal a szép emlékekről, legyél OTT a családodnak és éld meg velük a mindennapok örömét. Segitsd őket is a folyamatban. Mert ez egy folyamat, ami ugyanúgy lehet káros, ahogy hasznos is.

A TE döntésed, hogy mi lesz a végeredmény.

LETT IDŐD! – használd!

Mikor volt úgy legutóbb, hogy nem a reggeli rutinnal nyílt a napod? Hiányzik, hogy araszolj a dugóban? Vagy az iroda ösztönző légköre nélkül nem is tudsz alkotni? Dehogynem! Dönts és fókuszálj arra, hogy most van lehetőséged mindazt megtenni amit eddig nem tudtál. Tegyél rendet magad körül. Nézz körül a gépeden és rendezd le a családi fotókat vagy a szakmai cikkeket. Keress pozitív tartalmú leveleket ügyfeleidtől, amiben dícsérnek. Mert jó vagy, mert hasznos vagy mások számára is. Legyél most hasznos a közvetlen környezetednek is. Segíts fizikailag az idősebbeknek a lakhelyeden,  és otthon pedig építsd önmagadat, gyermekeidet, családodat pozitív szemlélettel.

És itt az idő arra is hogy készülj fel a jövőre. 

Legyél TE a  legjobb abban, amit csinálsz.

Ehhez pedig kell hogy tanulj és képezd magad. Keress tartalmakra, amik segítik fejlődésedet és felkészítenek egy jobb világ fenntartására. Legyél hasznos a közösségnek amiben élsz és mozogsz, ösztönözd őket is erre.

Bontakozzon most ki belőled minden olyan képesség és készség, amiket a felgyorsult világban elfedett az élni akarás, a megélni akarás helyett. 

Ehhez kívánok neked kékséget, szépséget és egészséget!

Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom védnöke

Vélemény, hozzászólás?

10 + hat =