Vírusmentes Etikus Kisokos

MARADJ OTTHON, de akkor hogy közvetíts?

Mi, akik pont az otthonok létrehozásának vagyunk nagymesterei mit tehetünk akkor, amikor ember embertől, ügyfél ingatlanostól is retteg? 

Talán a mi életünkben még sosem volt akkora félelem embertársunk közelségétől, mint az elmúlt két hónapban. Egymás után jön a hír arról, hogy szomszédaink, EU tagtársaink miként reagálnak erre a helyzetre. 

Mi magyarok most is kicsit megkésve ocsúdtunk fel a bőséges 7 esztendőből. 

De miként is viselkedjünk akkor amikor minden arról szól, hogy ne találkozzunk? Hogy lehet úgy bemutatni valamit, ha ki sem lépünk az ajtón? 

Első és legfontosabb NE Pánikolj, VÉGE lesz!!!! ÉS te leszel a győztes, ha most okosan töltöd az időt. 

ÉS akkor a részletek:

Közelítsünk másként! Mikor lépjünk ki egyáltalán a biztonságot adó saját lakásból, vagy irodából (ha valaki még nem döntött a home office mellett!)?

Tartsunk be néhány alapszabályt és legyünk mindig udvariasak és etikusak. 

Hogyan hirdessünk?

 • Igyekezzünk minél részletesebb leírást adni a lakásról, házról. HA nem is teszünk fel alaprajzot, ajánljuk fel, hogy elektronikus úton rendelkezésre bocsátjuk azt.
 • Írjuk bele a hirdetésekbe a kötelező biztonsági elvárásokat, vagy jelezzük, hogy érdeklődés esetén szóban tájékoztatjuk erről.
 • El kell dönteni, hogy jelen helyzetben mi az amire érdemes költeni kiemelés kapcsán és mire nem. Ha az árat nem sikerült még arra a szintre hozni, ami szerintünk találkozik a piaci igényekkel, ott visszafogottabb (vagy egyáltalán nem) kiemelést javaslunk.
 • Ha kurrens az ingatlan, az ára még magas, de van kereslet, akkor hirdessük kiemelten, mert most sok versenytársunk portékája elvérezhet.
 • Mindig mérjük fel az eladói szándékot, ez eleve ajánlott. Ne égessük a pénzünket olyan ingatlannal, ahol tudjuk, hogy nincs sürgető körülmény az eladásra, és nem befolyásolható az ár sem.
 • Kollégáinkat is erre buzdítsuk, hogy holnap is legyen miből fizetni a költségeket. 

Hogy kezeljük az ügyfelek hívását?

Tájékoztassunk már a weboldalon, hirdetéseinkben a helyzetből adódó elvárásainkról. Tehát: 

 • Kérjünk meg mindenkit, hogy abban az esetben telefonáljon időpont egyeztetés miatt- és telefonáljon, vagy bármilyen online csatornán keressen- ha meggyőződött arról, hogy a leírás alapján nagy valószínűséggel ez a számára kihagyhatatlan ingatlan.
 • Beérkező hívás esetén minél részletesebben kérdezzük ki az igényéről, derítsük ki, hogy a mi ingatlanunk passzol e hozzá?
 • Csak azért ne találkozzunk, hogy a bizalmába férkőzve újabb ajánlatot adjunk. Ez egyrészt jelen helyzetben veszélyforrás, másrészt szintén jelen helyzetben nem etikus.
 • Amennyiben érezzük, hogy a helyzet ellenére is ingatlan turistáskodni akar, a lehető legnagyobb udvariassággal kérjük meg, hogy jelen helyzetben inkább a családja körében töltse el szabadidejét.

Hogyan szervezzünk bemutatást?

A saját és ügyfeleink védelmében igyekezzünk minél jobban kerülni a személyes találkozót, de ha nem megy előre tájékoztassuk mindkét felet a következőkről:

 • Ha működik úgy a dolog, akkor egy mobiltelefon segítségével online mutassuk be a lakást.
 • Az eladó részéről a legokosabb, ha senki sincs a lakásban. Ha megbízik bennünk és kulcsot ad, ez a legjobb, amit elérhetünk.
 • Ebben az esetben is a magunk részéről védőfelszerelésben (maszk, lábzsák, kesztyű, fertőtlenítő) használatával ténykedjünk a lakásban.
 • Ha mégis jön az ügyfél, tőle is a potenciális döntéshozót várjuk csak és ugyanezt a „dresscode”-ot kérjük. Nem ciki, hanem életmentő lehet ez az óvintézkedés. Inkább nevessenek rajtunk mint sírjanak értünk vagy ügyfeleinkért. 
 • Kerüljük a kézfogást és a közelséget. Ne szálljunk egy liftbe, és a bemutatás alatt nyissuk ki az ablakot. Este is! 

Hogyan szerződjünk? 

 • Ha ügyesek voltunk és a lakás gazdára talált, akkor az ügyvéddel egyeztessünk a részletekről és az Ő közegészségügyi elvárásairól.
 • Minden, a szerződéshez szükséges infót- ahogy máskor is- gyűjtsünk össze és segítsük az ügyvéd munkáját ezzel is.
 • A szerződéskötéshez nem kell feltétlenül az ingatlanos. (van olyan ügyvéd ahova eleve nem is várják!) Ha tisztességesen végeztük a munkánkat az ügyfél nem fog megfeledkezni a jutalékról. Az ügylet lezárása után a számlázás online is végezhető.  

Ne felejtsétek, saját és környezetünk egészsége személyes felelősségünk! Tartsuk és másokkal is tartassuk is be az előírásokat!

 Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom védnöke

Vélemény, hozzászólás?

tizenöt + tíz =