You are currently viewing Mi a jó kapcsolat alapja bérbeadó és bérlő között?

Mi a jó kapcsolat alapja bérbeadó és bérlő között?

Kell-e bérleti szerződés barátok, rokonok, kollégák között?

 

Egy lakás kiadásakor valójában üzleti kapcsolat jön létre bérbeadó és bérlő között, amit a kölcsönös szimpátia és a korrekt bérleti szerződés alapoz meg. Általában egymásnak idegen emberek között jön létre, de vannak más esetek is.

Ha valaki kiadó lakást keres, annak híre megy a környezetében és előfordulhat, hogy egy rokon, barát vagy kolléga jelzi, hogy neki van egy kiadó ingatlana. Természetes, ha ilyen esetben mindkét fél úgy gondolja, hogy ez egy szerencsés találkozás, mivel egy hosszabb ismeretség vagy egy jó ajánlás már megalapozhatja a kölcsönös szimpátiát. 

Előfordulhat azonban, hogy pont ezért eltekintenek a szükséges formaságoktól, nem készítenek bérleti szerződést, vagy csak egy hevenyészett megállapodást vetnek papírra, azt gondolják, hogy elég egy kézfogás a megállapodáshoz.
Persze szóban azért sokkal több hangzik el, de hát mindkét fél bízik abban, hogy a másik nem fog visszaélni a helyzettel.

Az elején még egyik fél sem gondol arra, hogy a dolgok egyszer megváltozhatnak, az élethelyzeteik átalakulhatnak. 

Például a bérlő kellemetlennek érzi, hogy bevallja barátjának fizetési nehézségeit, a bérbeadó nem meri emelni a bérleti díjat, mert nem akar kiszúrni ismerősével, vagy esetleg már szüksége lenne a kiadott lakásra, de nem meri kitenni bérlő barátját, aki valószínűleg igen kedvező bérleti díjat fizet.  

Bérbeadó és bérlő között számos konfliktus alakulhat ki, ami véget vethet a barátságnak vagy a rokonok között családi viszály alakulhat ki, esetleg megromolhat a kapcsolat a kollégával, akivel naponta együtt dolgoznak, ezért jobb ezt üzleti alapon kezelni, és inkább idegennek bérbeadni lakásunkat, akivel tárgyilagosan lehet az ügyeket kezelni.

De ha mégis ….

Akkor nagyon fontos, hogy barátok, rokonok és ismerősök is kössenek egymással bérleti szerződést, amelyben lefektetik a szabályokat, ezzel elkerülhetik a későbbi problémákat és a számonkérést, hogy ki, mit mondott az elején. Még így is előfordulhat, hogy egy jó kapcsolat végül megromlik, de komolyabb következményekkel is számolhatnak.

Mielőtt Ön is ismerősének adná ki ingatlanát, kérje ki a budapesti lakások kiadásával és kezelésével foglalkozó szakértő tanácsát. 

 

Tel.: +36 20- 326-7212

www. profimmo.hu 

Vélemény, hozzászólás?

öt × 3 =