You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Legány András

Etikus Ingatlanos Interjú: Legány András

Mesélj magadról egy kicsit: amikor elkezdtél érdeklődni e szakma iránt, mi fogott meg benne, és mióta dolgozol ezen a területen? Van esetleg olyan megbízás, ami különösen izgalmas volt számodra? Mesélnél róla kérlek?

Erről nagyon sokat tudnék mesélni. De röviden 1998-ban szólt egy fotóművész ismerősöm, hogy menjünk ki Spanyolországba, és vegyünk egy ingatlant, mert olcsóbb, mint Nyíregyházán.  Így is történt. A kedvesemmel úgy döntöttünk, hogy ott kell élnünk. Feladtuk az itthoni taposómalmot, eladtuk az akkor nagyon jólmenő vállalkozást, és kiköltöztünk. Nem volt egyszerű. Amikor az ingatlanügynök foglalkozott velünk, nagyon megtetszett, ahogy velünk dolgoztak. Ez valami más volt. Egy ingatlanos baráti pár is volt velünk, ők is meglepődtek a mienktől eltérő, de nagyon megnyerő stíluson, magas fokú szakmaiságon. Na, ezt meg kell tanulnunk! Szerencsére egy nemzetközi ügyvédi irodában az ingatlan szekciót megkaptuk. Nagyon sokat kellett tanulni. Itt már tradíciója volt a szakmának. Egy igazán bizalmi kapcsolat alakult ki a vevő, illetve eladó, és az értékesítő között.  Természetesen az egy teljesen más típusú értékesítés.

Érdekes megbízás? Talán az amikor, egy olyan ingatlant kellett eladni, amiben egy bácsi felrobbant, és még voltak darabjai a ventilátoron. Na, ez nem semmi volt! Természetesen, eladtuk.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat? Van esetleg egy jó történeted arról, hogy hogy tudtad megfordítani ezt a helyzetet, és egy bizalmi kapcsolatot kiépíteni, sikerrel zárva a megbízást?

Itthon sajnos sokszor. De ez egyértelműen a profi ingatlanértékesítői múlt hiánya, amit már említettem: a tradíció. És ami ehhez tartozik, a képzés színvonala, valamint azon értékesítők kiszűrésének hiánya, akik miatt a szakma megbecsülése mélyen elmarad a megérdemelttől. (Megfelelő törvényi háttér hiánya) Ami más országban elképzelhetetlen.

Engem nem zavar, én már nem hívok hideget, csak ajánlásból dolgozom. Persze ehhez kell egy bizonyos önmarketing. Sokat oktattam hideg hívást, és mindig sikerült bebizonyítani, hogy a „legelvetemültebb”, elutasítóbb ügyfélből lehet a legjobb partner. Tanulás, tudás, és az ebből kialakult magabiztosság, szeretet, tisztelet és alázat a szakma iránt. Semmi hablaty!

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság? Munkád során mennyire fontos az internet, a közösségi média, vagy inkább a hagyományos csatornák, hirdetések és személyes megkeresések és ajánlások híve vagy?

Csak ismételni tudom magam: Tanulás tudás, és az ebből kialakult magabiztosság, szeretet, tisztelet és alázat a szakma iránt.

A technika a mai korban elkerülhetetlen és elengedhetetlen. Én 60 éves leszek idén, de képben kell lennem, a Facebook, Messenger, Instagram, és már a Tik-tok rejtelmeivel is. Ezen csatornák váltották fel az írott sajtót, médiát. 

Nagyon fontos a hirdetés, annak minősége, és az út, ahogy eljuttatom a célközönséghez. Ezek használata az eladó ingatlanok értékesítésében, illetve a kapcsolattartásban nagyon nagy segítséget jelent, és nélkülözhetetlen.

Az ajánlások sem lennének, ha nem tartanánk kapcsolatot. A személyes megkeresések fontosak, de nem mindig alkalmazhatók.

Ebben a szakmában, haladni kell a korral, mert lemaradsz!

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne? Szerinted a Csapat mit tud az ügyfeleknek nyújtani, amit más nem?

Na, honnan máshonnan? Mint ajánlásból!!

Ez egy (CÉH), amivel védjük a szakmaiságot, és kiállunk azokért, akik olyan szinten végzik a munkájukat, ami ennek a szakmának az értékét képviseli.

A MIOSZ ajánlását viselhetjük, hirdethetjük, és egyfokú biztonságot ad az értékesítő személyét illetően. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos!

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Meggyőződésből. Bízva abban, hogy ezzel is egy olyan csapatban végezhetem a munkám, akik erkölcsileg, tudásban, és elkötelezettségben is a szakma krémje.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegyhasználatától?

Még nagyobb bizalmat.

Vélemény, hozzászólás?

17 − 15 =