You are currently viewing Ingatlan bemutatása vírus idején – Távolról sem ugyanaz!

Ingatlan bemutatása vírus idején – Távolról sem ugyanaz!

Mivel a koronavírus miatt kijárási korlátozás lépett életbe, két lehetőség áll a közvetítők előtt, ha szabályosan szeretnének ingatlant mutatni: 

1. Egy, már rendelkezésre álló videófelvételt elküldünk az ügyfélnek. Ennek előnye, hogy egy szépen rendbe tett lakáson alaprajz szerint, profi módon bevilágítva végig vezetjük az érdeklődőt. A szakember vagy jómagunk által elkészített profi módon megvágott anyagon a lényeg szépen kiemelhető, kellemes zenei aláfestéssel, alaprajz melléklettel bármikor bármilyen ügyfél rendelkezésére bocsátható.

Hátránya, hogy ha az ügyfélnek kérdése van, mélyebben vagy hosszabban be akar tekinteni az ingatlan adott részeibe, akkor arra nincs mód. Az így elkészített anyag határt szab a kíváncsi szemnek, a valóság mélyebb felfedezésének. 

2. Online bemutatás, mely történhet Viberen, Messengeren vagy egyéb közösségi médiához tartozó chat fórumon. Eszköze az okostelefon, tablet vagy az ügyfél részéről notebook, vagy desktop gép. Ennek előnye, hogy a folyamat élő, és online mindkét fél, a közvetítő és az ügyfél is élőben jelen van a megtekintés során. A belépéstől a legkisebb zúg bemutatásáig, a kapcsolók, csempék, szaniterek közeli látványáig, a szekrények belsejéig és az aktuális benapozásig minden megmutatható. Egyetlen dolog nem átadható. Az érzékszervekkel megtapasztalható valóság. 

Lehet bármilyen technikai eszköz a kezünkben, eljuttathatjuk ügyfelünket 10 perc alatt több, egymástól kilométerekre lévő ingatlanok bármelyikébe, de semmi nem pótolja azt az élményt, amikor belépünk egy lakásba, megérezzük az illatot, ami a frissen főtt kávé összetéveszthetetlen aromája a konyhában, a mosott ruha öblítő illata a fürdőben, és az erkélyen éppen nyíló virág semmihez sem hasonlító bukéja. Nem tudjuk átadni a zajokat, a csendet, a tapintást és a benne lakó emberek auráját. Nincs olyan technika, amellyel az eladó és vevő által az ingatlanban elkezdett csevegést, adomákat, emlékeket a két távol lévő ember ugyanonnan folytatni tudná. 

Ingatlan turisták kíméljenek!

Azért előnye is van a dolognak. Az elmúlt évek során jellemző volt, hogy emberek pénzzel a zsebükben vagy sokszor akár anélkül elindultak a szabadidejükben és időt, energiát, ingatlanost nem kímélve jártak lakásról lakásra, házból palotába. Hiába a körültekintő kikérdezés az elején, nagyon nehéz a munka hevében elkülöníteni vásárlót a turistától. Most, hogy lecsillapodott a világ, lelassult a piac, talán a kereslet is komolyodik. Már nem lehet mindent és főleg nem mindenkinek eladni. Az ingatlanos felelőssége – és főleg mostanság -, hogy ne hozza olyan helyzetbe eladóját, hogy komolytalan ügyfeleket is elcipel a lakásba. Manapság, mikor egyébként is korlátozott ennek a lehetősége a virtuális/online bemutatás segít abban, hogy már az elején pontosítsuk az érdeklődővel, hogy milyen kizáró okok lehetnek, ami miatt pont nem azt az ingatlant keresi.

Mégiscsak kell

Tapasztalat szerint használt lakást, lakhatási célra kevesen vesznek „bemondás” alapján, bemutatás nélkül. De jelen helyzetben mit tehetünk, ha egy online bemutató olyan jól sikerült, hogy teljes meggyőződéssel állítja a kereső, hogy ez a lakás érdekli? Akkor bizony először is várunk a szigorítás enyhítésére. Ez ugyanis nem bolt, vagy gyógyszertár, de még csak nem is munkahely. Ez az ingatlan a legtöbb esetben családi fészek, de minimum valakinek féltve őrzött vagyontárgya. Még a korlátozás feloldása után is legyünk körültekintőek. A járvány hivatalos végéig a bemutatásokat védőfelszerelésben végezzük. Mind a magunk, mind az érdeklődő részére vigyünk kesztyűt, lábzsákot maszkot. Ne érjünk egymáshoz és tartsunk távolságot. Ha lehet a bentlakók a bemutatás idején ne tartózkodjanak a lakásban, de ha mégis ott vannak, ne közelítsenek egymáshoz a biztonságos távolságon belül. Legjobb, ha nyitott az ablak és üres a szoba. Fertőtlenítsünk mindent, amihez hozzáérünk és ha távozunk a lakásból hívjuk fel a bentlakók figyelmét is ugyanerre. 

És ha teljes a siker..

Akkor ügyfeleink a legnagyobb kényelem mellett akár saját otthonukban is szerződhetnek, távolról. Az adott körülményekre való tekintettel már több ügyvédi iroda is felkészült a távollévő felek közötti szerződéskötésre. Ugye, hogy már távolról sem ugyanaz ez az egész, mint amilyen volt???

 

Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom védnöke

Vélemény, hozzászólás?

12 + tizenöt =