You are currently viewing Küzdj úgy, mintha az életed múlna rajta! 2. rész

Küzdj úgy, mintha az életed múlna rajta! 2. rész

Egy ingatlanközvetítő nem ismer lehetetlent! 🙂

Minden megbízás más és más kérdést vet fel, más megoldást igényel. Etikus Ingatlanos kollégánk, Szénási Viktória írását olvashatják:

Amikor sürget a határidő, a hitel, és minden más, és a tanácsadó egyedül old meg mindent….

Van egy nagyon kedves régi emlékem, amit sose fogok elfelejteni. Egy kedves fiatal pár, lefoglalt egy általam értékesített csömöri házat. Családtámogatást és pénzpiaci hitelt is igényeltek.

Volt egy kis házuk Budapesten, először megpróbálták saját maguk eladni, de az nem nagyon ment. Nagyon sokan jelentkeztek, megnézték vagy 20-an, elment vele rengeteg idejük, energiájuk, de valahogy senki nem akarta megvenni, az idő pedig ketyegett.  Akkor eldöntötték, hogy megbízást adnak nekem, ők pedig elmennek addig a már lefoglalt nyaralásukra, kezembe adták a kulcsot és sok sikert kívántak. 

Kicsit átrendeztem a házat, elkészítettem a fényképeket és a hirdetést villám gyorsan és azon a területen dolgozó ügyes kollégáimat felhívtam, hogy ajánlják ki ők is meglévő keresőknek, mert ezt a házikót nagyon gyorsan el kell adni! Nem egész 2 hetem volt arra, hogy eladjam, ha nem sikerül időben eladni, akkor vagy bukják a foglalót, vagy újabb hitelt kénytelenek felvenni, hogy a csömöri házat ki tudják fizetni. Első héten megnézték jó páran, de nem lett ajánlat. Éjszakánként már egyre nyugtalanabbul aludtam, azon töprengtem, hogy mi a fenét csinálhatnék még, hogy a folyamatot meggyorsítsam. 

A határidőm előtt 3 nappal megjött a készpénzes vevő, aki első megtekintéskor hozta a letéti összeget is magával, hatalmas kő esett le a szívemről, hogy a megbízóimnak nem kell újabb költségbe verniük magukat. 

Miután az ügyvédnél megtörtént a szerződéskötés nem tudtam magamban tartani a kérdést, hogy ilyen feszült helyzetben, hogy a viharba tudtak a nyaraláson pihenni, mert én itthon teljesen idegbe voltam miattuk, illetve a házuk miatt? ☺ – mivel majdnem szomszédok vagyunk, most is tarjuk a kapcsolatot.

 

Amikor nemcsak értékesít az ember, hanem megszervezi az apróbb javításokat is, hogy az ingatlan megtalálja új gazdáját…

Volt egy olyan felkérésem is, hogy ha megoldható 3 hónapon belül legyen egy adásvétel, a vételár többi része ráérősebb. Nagyon klassz elrendezésű ház volt, Home Staginggel még otthonosabbá tettem, elkészültek a szuper fotók, videók, alaprajz, azaz minden, ami kell. Jöttek is az érdeklődők, aztán ennyi… eltűntek. Mindenkit visszahívok mindig, a megtekintést követő pár napon belül, és megkérdezem, hogy „játszik-e még a megtekintett ingatlan, ha nem, mi az oka”. 

Eltelt már 4 hét, és csak nézelődő, semmi konkrét ajánlat… Ennek a háznak csupán annyi volt a „betegsége”, hogy voltak apróbb felújítási elmaradások. A szegőléc volt, ahol hiányzott, a lépcsőfordulóban volt egy kis javítási munka, volt ahol a csempe ragasztó megadta magát… Szerencsére véletlenül van nekem egy ezermester nagyon jó fej szakim is 😉 

A szuper házikót meggyógyítottuk és 2 hétre rá kaptunk egy jó ajánlatot, szuper feltételekkel. 

 

Amikor a gazdasági élet szól közbe…

A tavalyi év utolsó megbízása egy panellakás volt, mindig ki volt adva albérletbe. Azaz nem volt se otthonos, se tökéletes. Kaptam egy kulcsot, egy egész napos home staging munkálaton esett át a lakás. 

Otthonossá varázsoltuk, elkészült a szuper videó, fotók, látványos alaprajzok. A tulajdonos is el volt ájulva a változást látva. A megbízás napján azt saccoltam, hogy 1-2 hét és gazdára fog találni ez a laksás, hiszen tényleg jó befektetés lehet. 

De jöttek az újabb rezsi megszorítások, illetve az államkötvények hozamát megemelték, a hitel kamat megháromszorozódott. Azaz a befektetőréteg egy része inkább lekötötte a pénzét a vásárlás helyett, a megszokott számú potenciális vásárlók nagy része eltűnt, ez pedig azt generálta, hogy az eladni kívánt ingatlanok száma nőtt, azaz pillanatok alatt túlkínálati piac alakult ki. 1-2hét tippem helyett, 6 hét lett a vevő megtalálása.

 

Imádom a munkám, sosincs egyforma ingatlan, sosincs egyforma ügyfél, sosincs egyforma napom.

 

Szénási Viktória

Etikus Ingatlanos

Vélemény, hozzászólás?

kettő × négy =