You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Mosolygó Lászlóné

Etikus Ingatlanos Interjú: Mosolygó Lászlóné

Mesélj magadról egy kicsit: amikor elkezdtél érdeklődni e szakma iránt, mi fogott meg benne, és mióta dolgozol ezen a területen?

El akartuk adni a lakásunkat. Ezért felkerestem néhány ingatlanközvetítő irodát. Már a bemutatkozásnál problémák voltak: nem figyeltek rám, a férfi ügyintéző ingatlanos a lábát az asztalra tette /ez 1995-ben volt! Ma már ezek a problémák nem léteznek, mint tudjuk/.

Később nem jöttek ki az ügyfelekkel, csak a címet adták oda a vevőjelölteknek, akiknél olyan információk voltak, melyek nem fedték a valóságot. Nos, ekkor támadt az az ötletem, hogy én másként csinálnám. És a működő szállítmányozó irodám új főtevékenységet kapott: ingatlanközvetítés, értékbecslés. 1997 óta egyszemélyes KFT-mben kizárólag ezzel foglalkozom. Vagyis idén 25 éves lesz a cégem!

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Sajnos az ingatlanosokkal szembeni ellenérzés engem sem került el. Ma már nincs ilyen gondom, ennyi év alatt Egerben már nevem van, az elmúlt idő alatti tevékenységem már hitelessé tett. De amikor elkezdtem…

Emlékezetes volt az, amikor egy házaspár jött az irodába, és a férj félig elfordulva, szkeptikusan ült a székén, majd egy idő múlva már szembefordult és figyelmesen hallgatta a behozott ingatlanukkal kapcsolatos tanácsaimat. Ezt a felkészüléssel, a feleség által feltett kérdések azonnali megválaszolásával, ill. az adó-és illetéktörvény beható ismeretével értem el. Ez jó tanulság volt, és belém idegződött, hogy akkor leszek hiteles, ha ismereteim mindig naprakészek, az ügyfelekkel együttérzéssel és feltétlen odaadással bánok.

A ház, a lakás, melyet venni vagy eladni akarnak sokszor egész életük munkája, amit sem vételkor sem eladáskor nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Munkád során mennyire fontos az internet, a közösségi média, vagy inkább a hagyományos csatornák, hirdetések és személyes megkeresések és ajánlások híve vagy?

Nem vagyok fiatal, már amikor elkezdtem sem voltam az. Ezért a digitalizálás, a számítógép használata komoly kihívás volt számomra.

Előtérbe helyeztem az írásos hirdetést a napi- és hetilapokban, néha országos hirdetéseket is vállaltam.

Ma már ezek ereje megkopni látszik, de amellett, hogy természetesen internetoldalakra is feltöltöm az ajánlataimat én bizony nem hagyom el a mai napig sem a papíralapú megjelenéseket sem. Nem felejthetjük el, hogy milyen nagy még ma is azok száma, akiknek nincs számítógépe, de nem tudnak előfizetni sem a drága magazinokra, így az ún. bedobós ingyenes újságok olvasása az egyetlen szórakozás. No meg az információkhoz is ezen keresztül jutnak hozzá. És nemcsak azok, akik kényszerűségből használják ezeket a lapokat, mert tapasztalom, hogy cégvezetők sem restek ezekben az újságokban ingatlanhirdetéseket böngészni.  Egyszóval vidéken az újsághirdetés is fontos és élő felvevő piac ha ingatlant akarunk értékesíteni.

A közösségi média véleményem szerint maradjon elsősorban azok színtere, akik maguk ajánlják a saját eladó ingatlanukat. Néha kivételt teszek pl. albérletek esetében, de nem tartom professzionális tevékenységnek mivel szakmai tudás ezeken a felületeken véleményem szerint nem érvényesül.

Ami a személyes, direkt megkereséseket illeti: csak a vállalkozók által eladni kívánt ingatlanok esetében alkalmazom. A magánszemélyek a hirdetéseim hatására maguk jönnek be az irodába szerződést kötni. Senkit közülük nem hívok fel akkor sem, ha ismerem, ami ilyen kisvárosban pedig gyakorta megesik.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Egy jó ingatlanos szerintem legyen képzett /én magam ennek érdekében végeztem el az értékbecslői és közvetítői tanfolyamokon felül a vagyonértékelő tanfolyamot, de a társasházkezelő tanfolyamot is, ahol a műszaki ismereteim bővültek/.

A képzettségen felül napi szinten olvasni is kell, tájékozottnak kell lenni a település, a környezet változásait, az önkormányzatok rendezési terveit illetően, és ismerni kell a kormány támogatásait az otthonteremtők érdekében, ahogy a hitelfelvételek lehetőségeit, az adósminősítések elvárásait is, hogy az érintett ügyfél már előre tudjon tájékozódni.

Sok iroda vállal hitelintézést is. Én ezt nem tartom feladatomnak, mert egy ingatlanközvetítő irodának egész napos, néha hétvégi munkája is van, ha jól akarja végezni a feladatát. Én az ” egy fenékkel egy lovat lehet megülni” mondással értek egyet, ami nem jelenti azt, hogy ne tudnék ezekkel kapcsolatban hasznos tanácsokat adni.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne? Szerinted a Csapat mit tud az ügyfeleknek nyújtani, amit más nem?

Az etikus ingatlanos mozgalomról az Ingatlanszövetségtől hallottam közvetlenül, azonnal csatlakozni akartam, és ez sikerült is. A logót feltettem a céges leveleimre, de inkább nem dicsekszem vele, mert vissza is üthet. Találkoztam már olyan megjegyzéssel, egy adathibás hirdetésemre /rosszul adtam meg a négyzetmétert valószínűleg betű elütéssel/, hogy egy etikus ingatlanos ezt nem engedheti meg magának.

Az etikus magatartás persze nem erre vonatkozik, de mint látjuk, vissza lehet élni ezzel, ha rosszhiszemű a hozzáállása a megjegyzést tevőnek.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Azért csatlakoztam a mozgalomhoz, mert szerettem volna tenni valamit annak érdekében, hogy nagyobb becsülete legyen a szakmának, hogy ne lehessen iroda, felszerelés és végzettség nélkül közvetítői tevékenységet végezni. És még sorolhatnám. Ettől még messze vagyunk, én addig is a saját területemen, a saját környezetemben töretlenül hiszek a tisztességes munkavégzésben, a számlaadásban, az ügyek befejezéséig tartó ügyfél támogatásban a jutalék kifizetésén túli időkben is.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegyhasználatától?

Az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától azt várom, hogy ez legyen hiteles mások előtt is. Azt várom, hogy jelentsen elsőbbséget azokkal az ingatlanirodákkal szemben, akik ilyennel nem rendelkeznek. Azt várom, hogy ki lehessen tenni az iroda falára is, és érjen annyit, mint egy diploma. Tudom, hogy ehhez idő kell, én kivárom.

Vélemény, hozzászólás?

tizenhárom − 6 =