You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Tóth Róbert

Etikus Ingatlanos Interjú: Tóth Róbert

Mesélj magadról egy kicsit: amikor elkezdtél érdeklődni e szakma iránt, mi fogott meg benne, és mióta dolgozol ezen a területen? Van esetleg olyan megbízás, ami különösen izgalmas volt számodra? mesélnél róla kérlek?

2014-ben, feleségem Angéla, el kívánta adni a lakását és venni is kívánt egyet, befektetési céllal. Mind a vevői, mind az eladói oldalon katasztrofális volt az ügyfélélményünk. Elhatároztam, hogy megmutatom, lehet ezt jó is csinálni. Bele is vágtam… és itt ragadtam. Megbízásaim közül egy emlékezetes tranzakcióról már írtam egy cikket, ezt itt lehet elérni:
https://unortodoxingatlanos.blog.hu/2020/09/12/miert_veszithetunk_masfel_milliot_egyetlen_mondattal

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Van esetleg egy jó történeted arról, hogy hogy tudtad megfordítani ezt a helyzetet, és egy bizalmi kapcsolatot kiépíteni, sikerrel zárva a megbízást?

A szakma megítélése soha nem látott mélyponton van, legalábbis Budapesten sajnos ez a helyzet. Aki nem ajánlással szerez megbízást, azt lebeszélem most erről a szakmáról. Hiába agilis, szorgalmas, lelkes az illető, hiába veszi fel a szakma minden tudását, az előítéleteket jelen pillanatban nagyon nehéz megváltoztatni. Az okokról órákat lehetne mesélni, de most ennek ránk vetített hatása a kérdés. Egy okot viszont ki kell emelnem: a nagy franchise hálózatok elavult – bár számukra prosperáló – értékesítési metódusát emelném ki leginkább: a referenseik rá vannak kényszerítve és kényszerülve, hogy havonta X megbízást be kell kötniük. Ezért – tisztelet a kivételnek – nagyon sokan,  szinte nulla hozzáadott értékkel, ingatlanérték feletti, több milliós ár ígéretével behízelegve kötnek megbízást. Mondhatjuk azt is, hogy bármi áron. Aztán, mikor a tulajdonosok rájönnek, hogy megvezették őket, akkor a szakma minden résztvevőjét elítélik a manapság divatos általánosítás miatt.

Egy pályakezdő közvetlen  kollégám hideg hívással jutott ki a címre, de már telefonban kikötötte a tulajdonos, hogy kizárólag hetediknek állhat be a közvetítői sorba, és 2,7%-nál több jutalékot nem hajlandó fizetni. A tárgyalás során bemutatta a kolléga, hogy miként dolgozik: berendezi az üres lakást(!), videó, 3D séta készül, és hivatásos fotós fogja megörökíteni a home stagingelt állapotot. A tárgyalás következményeként mind a hat közvetítő útilaput kapott, a kolléga pedig már akkor megkapta első ajánlását, mikor a tulajdonos belépett a később berendezett, feldíszített lakásba. Szerintem ez a metódus lesz hazánkban az a módszer, amivel hosszútávon eredményes tud lenni az erre nyitott referens. Itt fontos megemlíteni, hogy panel lakásról volt szó, tehát nem csak a budai luxus ingatlanok érdemlik meg az ilyetén tálalást.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság? Munkád során mennyire fontos az internet, a közösségi média, vagy inkább a hagyományos csatornák, hirdetések és személyes megkeresések és ajánlások híve vagy?

Szerintem első és legfontosabb a szakmaiság, ami jogi, a pszichológiai és a sales ismereteken kívül műszaki tudásra épül. Az ingatlanos szakembernek rendelkeznie kell olyan tudással és eszközparkkal, amely képes a legpontosabban ismertetni és bemutatni a megbízásait, vagy ha erre nem képes, akkor legyen kapcsolati rendszere, ami lehetővé teszi ezt.

Ha jó a szakmájában, akkor meg tud fizetni olyan szakembereket, akik professzionálisan tálalnak egy ingatlant. Lássuk be maga a referens is pont ezt várja el a tulajdonosok irányából. Véleményem szerint precíz munkával, tisztelettel és szorgalommal ki lehet alakítani egy ajánlói kört, ami folyamatos munkát ad egy referensnek. Tapasztalataim alapján az egyéb csatornákon érkező megbízók „minősége” erős kívánni valót hagy maga után.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne? Szerinted a Csapat mit tud az ügyfeleknek nyújtani, amit más nem?

Saját közvetítői közösségünkből több kolléga is tagja a mozgalomnak. Ez egy remek lehetőség, hogy kiemelkedjünk az „átlag” közvetítők sorából. Aki eleve a kódex szerint dolgozik, annak láthatóan nincs problémája az ügyfélkör bővítésével. Ha erről „papírom is van”, az hosszú távon nagyon kifizetődő lehet. Hiszek benne, hogy egy válságidőszakban a megbízók nyitnak majd a közvetítők felé.

Eleve a munkamódszereink miatt is esélyes az ilyen megkeresés, de erre kellően rásegíthet az Etikus Ingatlanos titulus is. Ugyanakkor nem érzem úgy, hogy többet nyújtanék, mint eddig, hiszen az etikai normákat mind az ügyfelek, mind a kollégák felé eddig is tartottam.  Az előbbiek választ adhatnak arra is, hogy miért csatlakoztam a mozgalomhoz, és mit várok a védjegy használatától.

 

Vélemény, hozzászólás?

17 − 2 =