You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Forgács Magdolna

Etikus Ingatlanos Interjú: Forgács Magdolna

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

2017. év végén nyugdíjasként kerestem elfoglaltságot, amikor egy ingatlanos cégtől kaptam ajánlatot. Sokat gondolkoztam, hogy érdemes-e ebbe az új szakmába belevágni, de úgy döntöttem, hogy megpróbálom. 2018-ban elvégeztem az ingatlan értékbecslő és értékesítő OKJ-s tanfolyamot.

Ekkor már a kollégáim segítéségével túl voltam az első két ingatlan értékesítésén. Sok hideg hívást bonyolítottam, megtanultam kezelni a cég rendszereit és a számtalannak tűnő közösségi hirdetési oldalakat.

A hirdetési szövegek összeállításával és az ingatlanokról készített fényképek tökéletesítésével is megismerkedtem.  Abban biztos vagyok, hogy csak hiteles, jól áttekinthető információkat szabad a hirdetésekben megjelentetni.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Sokszor tapasztalom, hogy a tulajdonosok többsége nem tartja sokra az ingatlanosok munkáját. Azt gondolják, hogy ők is el, vagy ki tudják adni az ingatlanukat, ezért nem érdemes százezres közvetítői díjakat fizetni az ingatlanértékesítőknek.

Általában magasnak tartják a közvetítői díjat és azt gondolják, ha megnéznek néhány ingatlan hirdetést, akkor ők is képesek értékesítendő ingatlanuk árát jól meghatározni és különféle közösségi oldalakra feltenni a hirdetést.

Egy kezdő ingatlanosnak nagyon nehéz kellő érvekkel meggyőzni a tulajdonost arról, hogy a mi munkánk azért ennél sokkal többről szól.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Naprakész ismeretekre, kitartó, szorgalmas munkára, jó kommunikációs készségre, őszinteségre, folyamatos fejlődésre, a számítástechnikai rendszerek alapos ismeretére, a piacon található ingatlanok folyamatos figyelemmel kísérésére, az árak alakulásának követésére.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egyik rendezvényén hallottam először a mozgalomról.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Nagyon szeretném, ha ez a szakma visszanyerné a tekintélyét, az emberek véleménye megváltozna az ingatlanosokról, nem csupán azt gondolnák, hogy az ingatlanosok halálra keresik magukat, hanem megismernék, hogy milyen összetett ismereteket igénylő munkáról van szó, amit érdemes anyagilag is elismerni.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Az OKJ-s tanfolyam elvégzését követően bejelentkeztem a központi nyilvántartásba, amelyről szerintem keveset tudnak az emberek.

Szerintem kevesen hallottak az Etikus Ingatlanos mozgalomról is, de nagyon fontosnak tartom, hogy a szakma visszaszerezze az emberek elismerését. Ehhez a legfontosabb a szakmai színvonal növelése, az elvégzett munkával arányos, az ingatlan közvetítői munka ráfordításaival arányos közvetítői díj meghatározása.

Vélemény, hozzászólás?

egy × 3 =