You are currently viewing A magyar ingatlanpiac 2023-ban

A magyar ingatlanpiac 2023-ban

Elég nagy a pánik – főleg a budapesti kollégák között – pedig az elemzések szerint jobb a helyzet.

Mit hallunk?

„Drágák az ingatlanok, nincs kereslet”…

A eladó ingatlanok túlárazása egy – szinte megoldhatatlan – helyzet miatt alakult így.

A használt lakáspiacon a magáneladók legtöbbször vásárolnak is egy másik ingatant, de gyakori hogy a kiszemelt ingatlant az előző eladása és az új vásárlása közötti időben áremelkedés miatt drágábban tudja megvásárolni, tehát az eladó is kényszerhelyzetbe került.

Drasztikus változások voltak a rendszerváltás óta a budapesti lakáspiacon, a használt budapesti lakások ára 1989 óta folyamatosan emelkedik. Az 1990-es években az árak viszonylag lassan emelkedtek, de a 2000-es évek elején jelentősen felgyorsult a növekedés. A 2008-as pénzügyi válság miatt az árak egy ideig csökkenni kezdtek, de a válság után újra emelkedő tendenciát mutattak.

A KSH adatai szerint a használt budapesti lakások átlagos négyzetméterára 1989-ben 18 000 forint volt. 
2023-ban ez az érték 1 200 000 forintra emelkedett, ami közel 66-szoros növekedést jelent.

Ezt követni, jól reagálni szinte művészet – vannak vesztesek és győztesek.

Kritikák érték a családtámogatásokat, mivel a kritikusok szerint ez erőszakolta meg az árakat, de ennek csak egy töredéke lehet igaz. A támogatások nélkül a fiataloknak esélye sem lenne saját otthonra. 

A kritikusok szerint hosszútávra eladósítja a családot.
Számos érv szól amellett, hogy nem szabad olyan kockázatot vállalni, ami hosszú évekre szóló törlesztőrészleteket jelent. Mi lesz akkor, ha egy időre elveszíti a munkahelyet, esetleg más probléma akad?
Életszerű a kérdés, de érdemes átgondolni, hogy amennyiben nem vásárol ingatlant a fiatal pár, az albérletet akkor is kell fizetni kell. Ha esik, ha fúj…

Így elsősorban a kérdés nem az, hogy vásároljanak-e a fiatalok, hanem az, hogy mekkorát, hol, milyen értékben.

Így a kissé várakozó álláspontú ingatlanközvetítői kételyekre egy erős és pozitív választ adhatunk: az utóbbi évtizedben nagyon aktív ingatlanpiaci élet nem áll meg, az ingatlan a legfontosabb vagyonunk, 2023-ban voltak – a következő évben is lesznek bőven – eladások, vásárlások, közvetítések, értékbecslések.

 

Végül egy gyors elemzés:

A magyar ingatlanpiac 2023-ban is erős növekedést mutatott. A lakásárak tovább emelkedtek, az üres lakások száma pedig tovább csökkent. A növekedést elsősorban a kedvező gazdasági környezet, a magas foglalkoztatottság és a bérek növekedése, valamint a lakásvásárlási támogatások ösztönözték.

Lakásárak

A KSH adatai szerint a lakásárak 2023-ban átlagosan 14,6%-kal emelkedtek. A fővárosban a növekedés 15,8%-os volt, míg a vidéki településeken 13,8%-os. A lakásárak növekedése elsősorban a budapesti agglomerációban volt jelentős.

Üres lakások

Az üres lakások száma 2023-ban tovább csökkent. A KSH adatai szerint az üres lakások aránya 2023-ban 1,9% volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az üres lakások számának csökkenése elsősorban a lakásvásárlási támogatások, valamint a magas bérleti díjak miatt következett be.

Lakásvásárlási támogatások

A kormány 2022-ben további lakásvásárlási támogatásokat vezetett be. A támogatások célja, hogy ösztönözzék a lakásvásárlást, és csökkentsék az ingatlanárak növekedését. A támogatások között szerepel a falusi CSOK, a babaváró támogatás, valamint a tetőtér-beépítési támogatás.

A jövő kilátásai

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a magyar ingatlanpiac 2024-ben is növekedni fog, de a növekedés üteme lassulhat. A növekedést elsősorban a fogyasztás és a beruházások élénkülése fogja hajtatni. A növekedést azonban a következő kockázatok is befolyásolhatják:

  • A nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága.
  • Az energiaárak emelkedése.
  • A munkaerőhiány.

A nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága a világgazdasági növekedés lassulását eredményezheti, ami negatív hatással lenne a magyar exportra. Az energiaárak emelkedése pedig az inflációt és a költségvetést terhelheti. A munkaerőhiány pedig a bérnövekedést és a termelékenység növekedését gátolhatja.

Összességében elmondható, hogy a magyar ingatlanpiac 2024-ben is növekedni fog, de a növekedés üteme lassulhat. A növekedést a fogyasztás és a beruházások élénkülése fogja hajtatni, de a növekedést a nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága, az energiaárak emelkedése és a munkaerőhiány is befolyásolhatja.

  1. november

Békési Béla,

Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

Vélemény, hozzászólás?

19 − tizenhat =