You are currently viewing Az ingatlanközvetítés jövője 1. – Jogszerűen vagy anélkül

Az ingatlanközvetítés jövője 1. – Jogszerűen vagy anélkül

Az ingatlanközvetítés jövője 1. – Jogszerűen vagy anélkül

Köles Zoltán MIOSZ főtitkár „Az ingatlanközvetítés jövője” című cikksorozatának első részében a jogszerűségről, illetve annak hiányáról olvashatunk az ingatlanközvetítők körében.

A „FEKETÉZŐ INGATLANOSOK” MAGAS ARÁNYA SZÖVETSÉGÜNKET IS MEGLEPTE

Szakmai érdekképviseletként Szövetségünk vállalja, hogy általános szakmai és a szakmát érintő jogszabályi kérdésekben országszerte előadásokat tartunk. Így a Pmt. és a GDPR előírásaival kapcsolatban is.

2018.szeptember 19-én a győri Kereskedelmi és Iparkamara épületében megtartott előadásunk volt az a helyszín, amely fordulópontot hozott szemléletünkben. A jelenlévők közül, az egyik soproni tagirodánk panaszolta el, hogy a jogszerűtlen tevékenységet folytatók aránya városukban mennyire jelentős és ez mekkora károkat okoz. A cég által ismert „feketéző ingatlanosok” száma – elmondása szerint 16-17 fő volt, mely egy Sopron nagyságú város esetén nagyon jelentős számú „ingatlanközvetítőt” jelent.

„Feketézőknek” nevezzük azokat az „ingatlanosokat”, akik:

  • nem rendelkeznek vállalkozással, OKJ végzettséggel és ingatlanközvetítői regisztrációval sem,
  • nem rendelkeznek vállalkozással és munkaviszonyuk sincs, de rendelkeznek szakirányú OKJ végzettséggel ill. regisztrációval,
  • rendelkeznek vállalkozással, de nem rendelkeznek szakirányú OKJ végzettséggel emiatt regisztrációval sem,
  • rendelkeznek vállalkozással és OKJ végzettséggel is, de a Jegyzői Hivatalnál bejelentési kötelezettségüket elmulasztották.

FELMERÜLT BENNÜNK A KÉRDÉS, HOGY VAJON MÁS VÁROSOKBAN IS ILYEN MAGAS ARÁNYÚ-E A „FEKETÉZŐ INGATLANOSOK” ARÁNYA?

2018 szeptembere óta folyamatos felmérést végeztünk az előadásaink helyszínein, a résztvevő kollégák tapasztalatai alapján. Azóta megtartott 27 előadás alapján -az ország különböző településein Szombathelytől Nyíregyházáig-, a felmérésünk eredménye az volt, hogy a piac szereplőinek valóban jelentős aránya lehet országszerte, akik nem rendelkeznek érvényes hatósági engedéllyel, – nincs OKJ végzettségük vagy vállalkozásuk, és ezek hiányában érvényes ingatlanközvetítői névjegyzékben sem szerepelnek, a tevékenységüket ezért nem végezhetik jogszerűen.

A FELMÉRÉS EREDMÉNYEKÉPPEN ORSZÁGOSAN A BECSÜLT „FEKETÉZŐK” ARÁNYA 30-60% KÖZÖTTIRE TEHETŐ. 

Látva azt, hogy mekkora versenyegyenlőtlenséget okoz az illegálisan működő ingatlanközvetítők tevékenysége a legális munkavégzőkkel szemben, illetve tudva azt, hogy következésképpen sem adót, sem egyéb közterheket nem viselnek, úgy gondoljuk, hogy 2019-ben az ország legnagyobb ingatlanközvetítői szakmai Szövetségeként, a „feketézők” visszaszorítása nem csak a szakmai fejlődésünk egyik alappillére, de általános közérdek is. Mindemellett azt is fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy mára nem csak az említett szakmai körökben fogalmazódott meg a kontrollálható, etikus ingatlanközvetítői szolgáltatás, vagyis erre alkalmas környezet igénye, de a lakosság, mint az ingatlanközvetítői szolgáltatást igénybe vevők körében is. A piac egyre jobban keresi és várja a MIOSZ által elindított Etikus Ingatlanos Mozgalmat, az ahhoz csatlakozott Etikus Ingatlanosokat, melyek jelentősége egy állami szabályzó szerepvállalással megnőhetne.

Ezen tények sarkalltak minket tovább, a szakmai körben készült felmérésünk (becslés) ellenőrzésére és indítottak minket egy statisztikai mintavételre, mellyel célunk az volt, hogy a piaci szereplők véletlenszerű kiválasztásával, reprezentatív módon kapjunk képet szakmai helyzetértékelés elkészítéséhez a „feketéző” ingatlanosok tekintetében.

Ez idáig senki nem vizsgálta meg, hogy milyen arányú a jogszerűtlen ingatlanközvetítői tevékenységet folytatók aránya és a képzettség szintje, pedig a szakma megítélése, fejlődése ezen az alapokon nyugszik!

Következő cikkünkben beszámolunk arról, hogy a felmérésünk eredményeképpen kialakult feltevést (30-60%), szükségesnek találtuk egy egyszerű, véletlenszerű mintavétel segítségével reprezentatív módon ellenőrizni. Már az ehhez szükséges adatgyűjtésünk során szerzett tapasztalatok önmagában is elővetítik a törvényi változások szükségszerűségét!

Hogy mik ezek tapasztalatok ITT olvashatja.

Köles Zoltán – MIOSZ főtitkár

Vélemény, hozzászólás?

2 × 4 =