You are currently viewing Zöld Otthon Program kisokos: kinek éri meg az új környezetbarát lakáshitel?

Zöld Otthon Program kisokos: kinek éri meg az új környezetbarát lakáshitel?

2021 októberétől indul az új „szuperhitelnek” keresztelt MNB NHP Zöld Otthon Program, mely rengeteg lakáshiteligénylőnek nyújthat segítséget a nem is olyan távoli jövőben. 

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése egy olyan, a CSOK-nál is kedvezőbb hitelkonstrukció, melyet BB+ energetikai besorolású új építésű ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felvenni, végig fix kamatozású hitelt, akár 70 millió forint összegben. Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos információt, amit az MNB Zöld Otthon Programjáról tudni érdemes.

Mi is az a Zöld Otthon Program és mire vehető fel?

Az MNB Zöld Otthon Programja egy olyan környezettudatos szemléletmódú lakáshitel konstrukció, amely a lakossági ügyfeleknek elérhető 2021. októberétől.

A Program nagy előnye, hogy nincs kamatkockázata, így a futamidő végéig maximum 2,5%-os kamatot kell majd fizetni és akár 70 millió forint is felvehető maximum 25 éves futamidőre.

A zöld lakáshitel felvehető minimum BB+ besorolású, vagyis olyan új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, ahol az éves energia fogyasztás kevesebb, mint 90 kwh/nm/év. A Zöld Otthon Program (ZOP) összevonható egyéb állami támogatásokkal is. Sőt, ha ZOP hitel mellé vesszük fel a CSOK hitelt, akkor a CSOK hitel kamata 3%-ról 0 %-ra csökken.

A ZOP a CSOK és a CSOK hitel kombinálásával, amennyiben új építésű ingatlanban gondolkozik egy család, ismét több millió forint maradhat a zsebükben.

Milyen feltételei vannak a Zöld Otthon Programnak?

A legtöbb állami támogatással ellentétben a Zöld Otthon Programhoz nem kell házasság, sem gyermek. Az egyetlen feltétel a BB energetikai besorolás egy pici extra kikötéssel.
A besoroláshoz az az aranyszabály, hogy évente maximum 90 kWH lehet az ingatlan éves energiafogyasztása négyzetméterenként. Ehhez a szabályhoz társul még az is, hogy az ingatlan összes fogyasztásának legalább a 25%-át megújuló energiából kell majd fedezni.

Akik komolyan gondolkodnak a Zöld Otthon Programban legyenek résen, hiszen az új zöldhitel biztosan meg fog felelni az épülő lakások több mint felének, így félő, hogy a 200 milliárdos hitelkeret hamar ki fog merülni időközben. Sőt, még arra is lehet számítani, hogy egy ilyen konstrukció magával hozza az építőipari drágulásokat is, ami által megnövekedhet az átlagosan felvenni szükséges hitelösszeg, ami még jobban csökkentheti majd a rendelkezésre álló állami keretet.

Mekkora összeg lesz igényelhető a Zöld Otthon Program keretein belül?

Azt már most is láthatjuk, hogy ez a konstrukció igen kedvező az alacsonynak mondható a 2,5%-os kamat miatt, mely ráadásul az egész futamidő alatt fix.

A maximálisan felvehető összeg 70 millió forint, viszont az, hogy ki mennyit igényelhet azt a bankok a jövedelemarányos törlesztési mutatóval fogják ellenőrizni (mint mindig). Így a szabályok szerint a 10 év vagy annál hosszabb kamatperiódus esetén 50%-ig terhelhető az 500 ezer forint alatti családi nettó jövedelem, míg az 500 ezer feletti már 60%-ban is.

Előzetes számításaink szerint a futamidő függvényében minimálbérrel maximum 12,4 millió forintot vehetünk fel, míg akik akár adóstárs bevonásával elérik a nettó 660.000 forintos jövedelmet, ők már esélyesek a maximális 70 millió forintos zöld otthon programra, mindkettő esetben a maximális 25 éves futamidővel.

A törlesztőrészlet tekintetében pedig a zöld otthon program igen kedvezőnek bizonyul, hiszen millió forintonként a maximális 25 éves futamidőre körülbelül 4.500 Ft lesz a törlesztő. Így 10 millió forint esetén kerekítve 45.000 Ft, 70 millió forint esetén pedig szintén kerekítve 314.000 forint lesz a havi törlesztőrészlet. Így a piaci hitelekhez képest, akár 3.000.000 Ft-tal kedvezőbb lehet a zöld otthon program teljes visszafizetendő összege, a CSOK hitelhez képest pedig 600.000 Ft-tal lehet kevesebb.

A hiteligényléskor azt se felejtsük el, hogy a bankok vizsgálják még az ingatlan fedezettségét, mely maximum 80%-ig terhelhető.

Kinek éri meg élni a Zöld Otthon Programmal?

A Zöld Otthon Program azoknak jó, akik új építésű ingatlan építésében, illetve új építésű lakás vagy családi ház megvásárlásában gondolkoznak.

Akiknek van már gyermekük vagy terveznek gyermeket és úgy tervezik minimum 4 tagú lesz a család, azoknak már igényelhető a ZOP mellé az ingyenes CSOK hitel is (2 gyereknél 10M HUH, 3 gyermeknél 15M HUF)

Természetesen számolni kell azzal, hogy a 200 milliárd forintos keret a becslések szerint még 1 évig sem lesz elegendő és nem tudjuk, hogy az MNB biztosít-e majd újabb keretet, de azt biztosan állíthatjuk, hogy a kezdeményezés a legkedvezőbb hitelkonstrukciót hozta a finanszírozási piacra.

Várkonyi Ádám

Vélemény, hozzászólás?

17 − 12 =