You are currently viewing Ügyvédek & ingatlanközvetítők: Együtt az elégedett ügyfelekért – 2. rész

Ügyvédek & ingatlanközvetítők: Együtt az elégedett ügyfelekért – 2. rész

A tegnapi együttműködésről szóló előkészítési fázist követően lássuk, miként vélekednek az ügyvédek az ingatlanközvetítő szerepéről az adásvétel idején.

Adásvétel a gyakorlatban 

Segítheti e az ügyvéd munkáját bármivel – akár az előkészítési fázisban, akár utána- a közvetítő? 

Dr. Horváth P. András
A folyamatos kapcsolattartásban a szerződés időpontjáig a Közvetítő kihagyhatatlan szerepet játszik.

Dr. Nagy Zoltán
Amennyiben a megbízási szerződése az eladóval ezt feladatává teszi, akkor nem is válaszolhatok nemmel. De hangsúlyozom, hogy az nem segítség – sőt – ha nem tudok kapcsolatba lépni a szerződő felekkel, és csak a közvetítőn keresztül tudok kommunikálni a felekkel. 

Dr. Németh Zsolt
A korábban részletezettekkel mind, és ez a tapasztalatom is. 

Dr. Sípos Péter
Csak segíthet egy korrekt, kölcsönös tiszteleten alapuló, partnerségi, kollegiális együttműködés. Valljuk be, itt üzletemberek „találkozásáról” van szó, és nem segít ennek a bizalmi kapcsolatnak a kialakításában, ha akármelyik fél pikírt, nagyképű (pl. summa cum laude fitogtatása vs. jogi képviselő „alvállalkozóvá” avanzsálása). Tény, mindkét fél hosszútávon pénzt akar keresni. 

Dr. Szokolovszki Anikó
Igen. Korábbi kérdésben részletezve, esetleg birtokbaadás során is.

Az adásvételek során az ingatlanközvetítő hol tartózkodhat az Ön irodájában? 

Dr. Horváth P. András
A közvetítő természetesen az szerződéskötéskor jelen lehet, az ő érdeme is a jogügylet, illetve bizalmi szerepben van az ügyfelekkel. Mélységesen elítéljük azt a magatartást, amikor az ügyvéd kirekeszti a közvetítőt a szerződéskötésből, míg az előkészítés során szüksége volt a segítségére.

 Dr. Nagy Zoltán
A feleket megnyilatkozatom arról, hogy hozzájárulnak-e harmadik személyek – közvetítő, rokon, barát stb. – jelenlétéhez, és amennyiben nincs nemleges válasz, azaz elfogadják azt a tényt, hogy egyébként ügyvédi titok körébe tartozó információk kerülnek külső személyek tudomására, és ez alól a felmentést nekem, mint ügyvédnek megadják, úgy a jelenlétüknek részemről nincs akadálya. 

Dr. Németh Zsolt
A tárgyalóban, ha részt kíván venni a megbeszélésen a tárgyalóasztalnál, ha csak hátradől és már csak pihen, úgy a hátsó kanapékon. Ezt preferálják, ha nem kezdők, vagy nincs bizonyítási vágy bennük, meg is értem. Az ügyletet összehozni a tanácsadók munkája, ha ott vannak nálam, onnantól a show már az enyém.  

Dr. Sípos Péter
Elsősorban a szerződés létrehozatalának helyszínén, illetve, ha kéri (pl. többen jönnek és utóbb egymással elszámolni kívánnak), úgy saját intim helyiségeimben is.

 Dr. Szokolovszki Anikó
Az irodában a tárgyalóasztalnál. Eladó képviseletében jelen lehet. Sokszor a fiatal vevőket is elkísérik a szülők, mert ők adják a vételárat. Nekem inkább segítség a jelenlétük, mint probléma. 

Az adásvételek során van-e/lehet-e bármilyen szerepe a közvetítőnek? 

Dr. Horváth P. András
Egyrészt nyilatkozataival tisztázhatja a Felek előzetes megállapodásait, ahol az okiratszerkesztő ügyvéd még nem volt jelen. Másrészről lehet az ingatlan tekintetében olyan többletinformációja, amely releváns lehet. 

Dr. Nagy Zoltán
Lehet szerepe, amennyiben olyan kérdés merül fel, amely kapcsán a közvetítő bír elsődlegesen információval – műszaki kérdések, ingatlanpiaci helyzet stb. – de ezeket úgy kell tekintenem, mint az eladó nyilatkozatait, tehát utóbb az eladó később nem nyilatkozhat úgy, hogy „a közvetítő mondta, hogy a ház teljes egészében téglából épült”, ezért a kijelentésért, ill. szerződéses nyilatkozatért az eladónak kell vállalnia a felelősséget. 

Dr. Németh Zsolt
Ha elakadunk, -ritkán, de előfordul-, számítok a kreativitására, tapasztalatára vagy az ügyfélkezelésére. 

Dr. Sípos Péter
Természetesen igen. Az ingatlanközvetítő agilitásán, együttműködési hajlamán, aktivitásán múlik. Ez nagyon széles skálán mozoghat, és nyilvánvalóan a már kialakult folyamatos együttműködés minőségének is függvénye (pl. az ingatlanközvetítő bevonása a back office (pl. fénymásolási) feladatokba, ha szeretné). 

Dr. Szokolovszki Anikó
Úgy tapasztalom inkább csendes megfigyelők, DE az eladó részére megnyugtató, hogy ott van. Sokszor vevőknek is az. 

Az ön irodájában van-e lehetőség az ügylet végeztével a közvetítő és ügyfele közötti elszámolásra?

Dr. Horváth P. András
Igen. Külön helységben is akár.

Dr. Nagy Zoltán
Igen. Külön helyiséget – és igény esetén pénzszámláló gépet – biztosítok erre a célra.

Dr. Németh Zsolt
Természetesen van, és erre minden esetben felhívom a figyelmet.

Dr. Sípos Péter
Mindig van, hisz – ahogy már hivatkoztam rá – üzletemberek vagyunk, és a kapcsolat akkor működik jól, ha mindegyik fél a másik „üzletember” érdekeit is szem előtt tartja, saját érdekei mellett.

Dr. Szokolovszki Anikó
Természetesen.

Ön szerint az adásvétel megkötése után lehet- e bármilyen hasznos szerepe a közvetítőnek? (birtokbaadás, mérőórák átíratása, értékbecslő beengedése az üres ingatlanba)

Dr. Horváth P. András
A szerződő Felek akaratától függ. A proaktív közvetítő elvállalja igény esetén ezeket, hogy az ügyfelek részére minél teljesebb szolgáltatást nyújtson.

Dr. Nagy Zoltán
Lehet, és ez akár kötelezettsége is lehet, ha a tulajdonossal kötött szerződése így rendelkezik. Ezen eljárása azonban szintén, mint az Eladó meghatalmazottjaként történő eljárás értelmezhető, amelyért az Eladó/megbízó felelős.

Dr. Németh Zsolt
Feltétlenül. Ha gond van, (késve költözik ki az eladó, utóbb válik elégedetlenné valamilyen műszaki feltétellel a vevő stb.) akkor evidens, de a többi, a kérdésben említett eljárásban is.

Dr. Sípos Péter
Lehetne, de tapasztalataim szerint, az ingatlanközvetítő tevékenysége a végleges adásvételi szerződés létrehozatalának időpontjától, illetve jutaléka helyszíni átvételétől kezdődően minden további feltétel nélkül, azonnal hatállyal megszűnik.

Dr. Szokolovszki Anikó
Igen, sőt az után követés elengedhetetlen.

 

Sándor Viktória,
Etikus Ingatlanos Mozgalom

Vélemény, hozzászólás?

17 + tizenkettő =