You are currently viewing Tata, Tatabánya, Komárom ingatlanpiaci helyzete ingatlanértékesítői szemmel

Tata, Tatabánya, Komárom ingatlanpiaci helyzete ingatlanértékesítői szemmel

Tata, Tatabánya, Komárom és ezek vonzáskörzetében foglalkozom ingatlanértékesítéssel, így ezen terület ingatlanpiaci helyzetébe tudok rövid betekintést adni. 

Az ingatlanpiaci árak, pontosabban inkább csak a tényleges eladási árak 2023. utolsó negyedévében enyhén csökkentek a Tata-Tatabánya-Komárom háromszög térségében. Bár az eladások száma, mint szinte mindenhol országszerte, jelentősen visszaesett ebben az időszakban. Az tudott eladni, aki valami sürgető tényező miatt hajlandó volt némileg csökkenteni az árat. 

Érdeklődők száma

A január érezhető lendületet hozott az érdeklődők számát tekintve. Ráadásul nem egyértelműen a CSOK Plusz hozta csak a keresletnövekedést. Saját tapasztalatom szerint mintha kezdenének visszatérni a befektetők is a piacra. A CSOK Pluszos vevők ígért rohama egyelőre elmaradt. Nézelődnek már, ez érezhető, de a megtekintések számának növekedésével egyelőre nem nő egyenes arányban az eladások száma is. Ennek az oka valószínűleg az, hogy még sok a kérdőjel az új támogatási rendszerrel kapcsolatban. Több ügyfél is jelezte, hogy még a bankok is türelmet kérnek, még nincs az új hitelhez teljesen kidolgozott eljárásrend. Így aki mégis ebbe vágja / vágta a fejszéjét, egyelőre egy korábbinál hosszabb hiteligénylési folyamatra számíthat. 

A médiában beharangozott 10%-os önerő is érezteti már a hatását.

Egyre többen jönnek azzal a tervvel ingatlant nézni, hogy ilyen, minimális önerővel szállnak majd be a vásárlásba. Én foglalózás előtt előzetes hitelminősítést (sőt a gyakran túlárazott ingatlanok miatt előzetes értékbecslést is) javaslok ezeknek az ügyfeleknek – hozzáteszem, ezzel többször nemtetszést váltva ki. Az ügyfelek úgy érkeznek, hogy „előzetesen már érdeklődtek a bankban és pozitív választ kaptak”. Pedig sajnos azt tapasztalom, hogy a valóságban a 10% önerős hitelfelvétel feltételeinek nem sokan tudnak megfelelni. Így a végén bebizonyosodik, hogy volt értelme az előzetes „vizsgálatoknak”. Én jelenleg azt látom, hogy sokan keresnek a keretüknél magasabb árkategóriában, felbuzdulva a beharangozott lehetőségeken. Sok, valójában felesleges ingatlanmutatásom van emiatt. Ezt rontja az a tény is, hogy az érdeklődők első körben nagyon bizalmatlanok: sokkal nehezebb felmérni a fizetőképességet előre, mint korábban. Gyakran ütközöm abba a mondatba, hogy „először szeretnénk megnézni az ingatlant, hogy egyáltalán tetszik-e”. Ez is a felesleges mutatások számát növeli.

Az árak tekintetében egyelőre nem tapasztalható jelentős változás.

Az eladók többsége kitart a magas árai mellett. Még mindig az „önálló” árazás a jellemző. A hirdetési felületeken található, kínálati árak alapján igyekeznek beárazni a saját ingatlanukat, ami azt eredményezi, hogy akár jelentősen is a reális piaci érték felett hirdetnek. Általában nem kérnek vagy fogadnak el szakértői segítséget. Pedig a jól árazott ingatlanok tapasztalhatóan lényegesen gyorsabban elkelnek. 

Korai lenne megmondani, hogy mire számíthatunk 2024-ben, merre fognak mozdulni akár az árak, akár az eladások száma. Én személy szerint a vásárlási kedv növekedését mindenképp pozitívnak értékelem. De a sikeres eladáshoz talán most méginkább szükséges a megfelelő értékmeghatározás. Saját ügyfeleimet feltétlen erről próbálom meggyőzni. 

Horváth Boglárka

Etikus Ingatlanos

06301776343

Vélemény, hozzászólás?

16 − 7 =