You are currently viewing Társasház vagy osztatlan közös tulajdon?

Társasház vagy osztatlan közös tulajdon?

Manapság egyre több új építésű ingatlan épül a Budapest környéki agglomerációban, mely nagyon sok kérdést felvet nem csupán a beruházók hanem a leendő lakók részéről is.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az új építésű lakások épülhetnek társasházként is de maradhatnak osztatlan közös tulajdonban is – kérdés, hogy a leendő tulajdonosok részéről melyik a kedvezőbb megoldás és mik azok a körülmények, melyek eldöntik, hogy az építtető az egyik vagy a másik megoldást választja?

Előre bocsátom, hogy az eddigi tapasztalataim alapján még olyan esettel nem találkoztam, hogy a az építtető vagy beruházó azért nem alapított társasházat mert az alapítás költségeit meg akarta spórolni.

A leggyakoribb eset amikor a beruházók osztatlan közös tulajdonú ingatlant építenek, kvázi mint egy ikerház vagy sorház társasház alapítás helyett akkor merül fel, amikor a helyi építési szabályzat, ismertebb nevén HÉSZ nem ad arra lehetőséget, hogy adott település adott lakóövezetében  társasház épüljön. Ekkor a beruházó mérlegeli, hogy a beépíthetőség függvényében érdemes -e több lakóegységet létesíteni és azokat különböző leendő tulajdonosok osztatlan közös tulajdonába adni.

Megjegyezni kívánom, hogy bár a társasház alapítás során minden különálló lakóegység külön helyrajziszámot, albetétet fog kapni így a lehető legtisztább, legegyszerűbb jogi helyzet teremthető meg, az osztatlan közös tulajdonú ingatlan sem jelent rendezetlen jogi helyzetet, tehát nem ördögtől való dolog osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásán gondolkodni. Leginkább akkor érdemes komolyan fontolóra venni az osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlását, ha a használatot egy nagyon jól kidolgozott, mindenre kiterjedő használati megosztás szabályozza.

Egy hitelügyintéző kolléga tette a minap azt a nagyon igaz, és velős megállapítást, hogy sok esetben az osztatlan közös tulajdonú ingatlan még jobb is lehet sok esetben mint a társasház, mert nincs annyi „macera” vele, mint a társasházi törvényben foglalt rendelkezésekkel az egésznek a titka egy jó használati megállapodás.

Amennyiben van használati megállapodásunk, már csak egy nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartani az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatok beszerzését, melyről következő cikkünk fog részletes tájékoztatást adni.

Dr. Szokolovszki Anikó

Vélemény, hozzászólás?

egy × kettő =