You are currently viewing Etikus Társulás: A lakásmenedzselés és az Etikus Ingatlanos

Etikus Társulás: A lakásmenedzselés és az Etikus Ingatlanos

Mihalcsek Noémi Etikus Ingatlanos kommunikációs menedzser készített interjút Varga Györgyi Etikus Ingatlanossal és Major Évával, akinek szakterülete a lakásmenedzselés.

Az Etikus Ingatlanos mozgalom hiánypótló kezdeményezés. Elindítása szükségszerű volt, hisz mind a fogyasztói társadalom, mind a szakma tisztelet érdemel. Fehérítünk, tisztogatunk, bíztatunk, bátorítunk, garantálunk. Erről szól ez a mozgalom. Varga Györgyi etikus ingatlanos, hivatalosan is. Több állandó ügyfele is van, akikkel a kapcsolata a bizalomra és az elégedettségre vezethető vissza. Major Éva szakterülete a lakásmenedzselés. Olyan külföldiek lakását értékesíti, akik korábban Magyarországon, azon belül is Budapesten vettek lakást. Ők ketten évek óta elválaszthatatlan partnerek az ingatlanpiac területén.

Hogyan találkozott Varga Györgyivel?

Lakás eladás és kiadás kapcsán találkoztam Györgyivel. Lakásmenedzselés a szakterületem. Kezdetben megpróbáltam saját magam kiadni, eladni a kérdéses lakásokat, de ez kevésbé volt sikeres. A saját értékesítéssel kapcsolatban nem voltak túl jó tapasztalataim, mert azonnal jelentkeztek az ingatlanosok.

Mesélne egy kicsit ezekről a tapasztalatokról?

Ahogy a legtöbben, akik lakást szeretnének eladni vagy kiadni, én is kiírtam a hirdetésbe, hogy nem szeretnék ingatlanközvetítőt bevonni ebbe a folyamatba. Ennek ellenére felhívtak, erőszakoskodtak, azzal ámítottak, hogy biztos jelöltjük van az általam hirdetett lakásra. És mi történt? Elkérték a címet, kijöttek, természetesen egyedül, és szó nem volt arról, hogy érdeklődőt hoznának. Mindez különböző ingatlancégekkel is megtörtént.

És Györgyivel hogyan találkozott?

Egy kedves ismerősöm ajánlotta őt.

Milyen tapasztalatai voltak? Milyen volt az együttműködés?

Györgyi korrekt, gördülékeny. Kifejezetten élmény vele együtt dolgozni.

Ön szerint az a szó, hogy etika, figyelembe véve az eddigi tapasztalatait, mennyire jellemző az ingatlanpiacra?

Kifejezetten rossz tapasztalatom nincs, csak nem szeretem, ha valaki erőszakos.

Igen, az erőszakosságot többen emlegetik. Én tavaly csináltam az utca emberével egy kisfilmet, és ott is az volt az általános vélemény, hogy kifejezetten erőszakosak az ingatlanközvetítők, amiről úgy gondolom, hogy nem célravezető ebben a szakmában.

Az ember elfogadja a tanácsokat, ha több szempontból megvizsgálják a dolgokat és Györgyi éppen így dolgozik. Elsősorban teszteli azt a környéket, ahol az ember eladni szeretne. Megnézi, hogy milyen árak vannak, milyenek a lehetőségek, mi a kínálat, és erről mindig informálja az embert. Természetesen emellett megadja a szabad választás lehetőségét, sosem erőltet semmit az ügyfeleire, pusztán tanácsokon keresztül átadja a tudását. Én minden döntésem előtt kikérem a véleményét, és hallgatok rá.

Igen, sokan elfelejtik, hogy egy ingatlanközvetítőnek nem csupán az értékesítés a feladata. Akkor végzi jól a munkáját, ha a folyamatba beengedi az ügyfél hátterét, családi körülményeit, ha az igényekhez és az éppen aktuális élethelyzethez igazítja az értékesítést.

Györgyi ráadásul az embereket is megszűri. Utánajár a fizetőképességének, a körülményeinek. Mindez maximális biztonságot nyújt.

Mióta tart az együttműködésük?

3 éve.

Akkor gondolom, nem váltana?

Nem, semmiképpen.

Hogyan ajánlaná Györgyit másoknak, és miért ajánlaná?

Precíz, megbízható, szívvel-lélekkel csinálja, profi fotókat készít. Mielőtt feltesz egy hirdetést, mindig elküldi jóváhagyásra. Ugyan önállóan dolgozik, de a tulajdonos véleményét és kéréseit messzemenőkig tiszteletben tartja.

Mit gondol az Etikus Ingatlanos mozgalomról, amelynek tagjai csak azok lehetnek, akik rendelkeznek OKJ-s vizsgával. Magyarországon ugyanis a legtöbb ingatlanközvetítő nem rendelkezik ezzel. Ön szerint szükség van ilyen kezdeményezésekre?

Igen, és pl. Györgyinek nem csak egy egyszer megszerzett oklevele van, hanem folyamatosan képezi magát. Ez is sokat elárul a hozzáállásáról.

Összességében, mint ügyfél ajánlaná egy leendő ügyfélnek, hogy lakás eladás-vétel kapcsán vegyen igénybe ingatlanközvetítő segítségét?

Mindenképpen. De ajánlom azt is, hogy gondos körültekintéssel válasszák ki a megfelelő együttműködő partnert, akivel kölcsönösen tudják segíteni egymás munkáját.

Varga Györgyi elérhetőségei:
Email: budapestflatsforrent@gmail.com
Telefonszám: +36/70-454-5761

Vélemény, hozzászólás?

egy × három =