You are currently viewing Meghosszabbításra kerül a hitelmoratórium!

Meghosszabbításra kerül a hitelmoratórium!

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök új bejelentést tett a hitelmoratóriummal kapcsolatban. Az elhangzottak alapján a rászorulók 2020.12.31-e után még fél évvel élhetnek a moratóriummal. Azaz egészen jövő év júliusig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteiket. 

A hitelmoratórium a karanténintézkedések bevezetését követően 2020.03.19-én kerültek bevezetésre. Mindazok élhettek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akik 2020.03.18-án rendelkeztek kifolyósított hitellel. A moratórium kiterjedt a lakáshitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya konstrukciókra és a céges hitelekre egyaránt.

A hiteltörlesztések felfüggesztése ez év végén járna le. Azonban a járvány nemhogy csitult volna az elmúlt időszakban, hanem eddig soha nem látott rekordokat ért el. Mára már egyértelműen második hullámról beszélhetünk. A kialakult második hullám miatt a lakosság és a vállalkozások egy része nem csak ez évben, de jövőre is nehéz helyzetben lesz. Ezért a kormány számukra továbbra is fenntartja a moratórium lehetőségét.

Kik élhetnek év vége után a meghosszabbítással?

Lakosság szempontjából a lent felsorolt csoportok számítanak veszélyeztetettnek:

  • gyerekes családok,
  • közfoglalkoztatásban résztvevők
  • nyugdíjasok
  • munkanélküliek.

A fenti csoportok részére a hitelmoratóriumot a bankok automatikusan meghosszabbítják. Ugyanakkor mindenkinek megadják azt a lehetőséget is, hogy ha ki szeretne lépni a moratóriumból, akkor ezt a pénzintézet felé jelezve bármikor megteheti.

A vállalkozások esetében az év végét követően a törlesztés felfüggesztés nem jár majd automatikusan. Fel kell keresniük bankjukat és kérniük kell a szüneteltetés fenntartását. A fenntartásnak azonban van egy feltétele. Csak azok a vállalkozások kérhetik a moratórium meghosszabbítását, akiknél a bevételeiknek a mértéke 25%-nál jobban csökkent.  

Felmondási tilalom elrendelése

További könnyítésként a kormány felmondási tilalmat rendelt el minden olyan hitel esetében, melynek felvétele a Covid kitörését megelőzően történt. A 6 hónapos felmondási tilalom mind a lakossági mind a vállalati kölcsönökre érvényes lesz.

Lesz hatása a hitelmoratórium meghosszabbításának?

Mivel jelenleg nincs arról információ, hogy a fentieken kívül bármilyen más változtatást vezetett be a kormány, nagy valószínűséggel a futamidő hosszabbodik tovább az újabb féléves moratórium igénybe vételével. Azaz a törlesztőrészlet változatlansága mellett hosszabb futamidő alatt kerül visszafizetésre a hitel.

Nézzünk egy egyszerű példát. Egy 15 éves futamidejű 10 millió forint összegű lakáshitel esetében 4,5%-os kamattal számolva 9 hónap alatt megközelítőleg 337 000 forinttal nő meg a visszafizetendő összeg. Ha a meghosszabbítással is él a család, akkor a 15 hónap alatt megközelítőleg 562 000 forint halmozódik fel. Ha 2020 év végén a család úgy dönt, hogy kilép a jelenlegi moratóriumból, akkor 7 hónappal növekedne meg a futamidő. Amennyiben él a meghosszabbítással is, és ezt fenntartja jövő év június 30-ig, akkor a 2 moratórium időszakkal összesen 11 hónappal hosszabbodna meg a hitel eredeti futamideje.  

Hogyan ellenőrzik a jogosultságot a bankok?

A lakosság esetében sokszor a kereskedelmi bankoknak nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok. Bár a munkaviszonyra a számlákra érkező jövedelmekből tudnak következtetni (pl: nyugdíj, bér utalás). Továbbá a számlára érkező családi pótlék is jó kiindulási alap lehet annak megállapítására, hogy nevelnek-e gyereket a családban. További adatokat nyerhetnek az igénybe vett termékek alapján, mint a Babaváró támogatás vagy a CSOK, ahol a gyermekek számáról kaphatnak információt.

Mindezek azonban nem nyújtanak teljes képet a jogosultság eldöntésében, így a következő negyedévben a hitelintézeteknek olyan megoldást kell találniuk, amivel a jogosultságot egyértelműen megállapíthatják. Nagy a valószínűsége, hogy ez valamilyen nyilatkozattétel formájában fog megvalósulni.

A vállalkozók jogosultságának megállapítása még inkább izgalmas kérdés. Feltehetően a kérelem mellé csatolni kell majd valamilyen alátámasztó dokumentumot, amellyel igazolni tudja bevételének csökkenését.

Ezekre a kérdésekre nagy valószínűséggel a megjelenő jogszabályban találunk majd választ!

A moratórium meghosszabbításának lehetőségéről minden családnak egyedi élethelyzete alapján kell döntenie. Komoly biztonságot jelenthet még fél év törlesztésmentes időszak. Valamint, ha valaki a ki nem fizetett törlesztőrészleteket nem elkölti, hanem megtakarítást képez belőle, akkor a biztonság nem hat hónapra, hanem jóval hosszabb időre lesz meg.

Ha lakáshitelezéssel, személyi kölcsönnel vagy állami támogatások igénybe vételével kapcsolatban bármilyen kérdése van, töltse ki űrlapunkat. Hitelközvetítő kollégáink díjmentesen segítenek önnek személyre szabottan megtalálni a legjobb hitelt a legmagasabb összegű támogatással kombinálva!

 

Vélemény, hozzászólás?

hét − négy =