Példátlan szakmai összefogás az ingatlanközvetítők KATA terheinek enyhítéséért

Napjainkban az ingatlanközvetítés világa…

A koronavírus miatt kialakult helyzet a gazdaság szinte minden területét negatívan érinti, mégis, vannak olyan szakmák, amelyek végzését gyakorlatilag ellehetetleníti. A legtöbb, súlyosan érintett ágazatban adó- és járulékkedvezményeket vezettek be a gazdaság stabilizálása érdekében.

Az ingatlanszakma is megsínyli a biztonsági óvintézkedéseket, a kereslet gyakorlatilag bezuhant, és az alapvetően jutalékból élő ingatlanközvetítők jelentős része kénytelen elgondolkodni a hogyan továbbon.

A legutolsó mentőcsomag részeként 26 ezer ember mentesült az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, azonban eddig még senki sem gondolt az országban aktívan dolgozó közel 10 000 ingatlanközvetítőre – akik gyakorlatilag munka és bevételek nélkül maradtak, miközben a kötelezettségeik nem változtak.

Erre válaszként egy szakmai összefogás született.

Milyen megoldást hozhat a szakmai összefogás?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ingatlanforgalmazás, -Hasznosítás, Ingatlan Vagyonkezelés Osztályának és a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének kezdeményezéséhez csatlakoztak elsőként az Etikus Ingatlanosok. A mozgalom védnöke, Sándor Viktória elmondása szerint, az adó- és járulékmentesség kiterjesztése (az ingatlanközvetítők mellett az értékbecslők és hitelügyintézők tevékenységére) pillanatok alatt támogatókra talált a legnagyobb hazai ingatlanhálózatok, franchise-ok oldaláról – a szakma egy emberként állt az indítvány mellé.

A szakmai javaslatot megküldték a döntéshozóknak, melyre várják a pozitív választ.

Az ingatlanszakma pedig szelektálódik most – ami jó hír a lakosságnak -, sajnos azonban sokszor azon ingatlanközvetítőknek a jövőjét is kilátástalanná teszi, akik etikusan, hozzáértően foglalkoztak az ingatlanokkal.

Mire lehet majd számítani az ingatlanpiacon?

Osadcow Gergely, a MIOSZ elnöke „az árszint csökkenésére, a piac beszakadására és nehéz újraindulásra” számít.

Egy ilyen helyzetben különösen nagy szükség van a szakmailag magasan képzett ingatlanközvetítőkre, hiszen az élethelyzetek változásából adódóan – állások elvesztése, válás, hiteltörlesztési nehézségek – tranzakciók vannak és lesznek.

Amikor pedig valódi szakemberek segítségére lenne szüksége a lakosságnak, keresve sem fognak találni akkor, ha az ingatlanközvetítők nem kapnak jelen helyzetben mentőövet és sokan már most is pályaelhagyásra kényszerülnek.

Még jobban felértékelődnek azok az ingatlanközvetítők, akik nagy tapasztalattal, tudással és szakértelemmel segítik ezeket a folyamatokat, és kulcsszerepük lesz a gazdaság e szeletének mielőbbi újraindításában. 

Értük dolgoznak nap mint nap ezen szervezetek, törekedve arra, hogy minden lehetséges támogatást megadjanak a nehéz helyzetbe került szakembereknek.

Vélemény, hozzászólás?

4 × három =