You are currently viewing Etikus Tippek – 10 dolog, amire figyelj ingatlan vásárlásakor!

Etikus Tippek – 10 dolog, amire figyelj ingatlan vásárlásakor!

Új cikksorozatunkban Etikus Ingatlanos Csapatunk tippjeit olvashatjátok az ingatlan vásárlásakor felmerülő kérdésekkel, kétségekkel, különböző megoldandó-, vagy épp elkerülendő helyzetekkel kapcsolatban.

Az ingatlan vásárlása minden ember életében egy sorsdöntő esemény, akár üzletszerűen végezzük a tevékenységet, akár saját új otthonunkat keressük. Akár egyszer, akár többször kerül rá sor egy élet alatt, mindenképp dolgos munkával, sok év alatt megtakarított összegekről beszélünk. Nagyon fontos, hogy naprakész információkkal, körültekintően álljunk neki már a keresésnek is, ha pedig szakértő segítséget veszünk igénybe, akkor igen sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Akár segítséggel, akár segítség nélkül állunk neki az ingatlankeresésnek és az adás-vételnek, az alábbi pontokat igyekezzünk minden esetben szem előtt tartani, hogy elkerüljük a váratlan helyzeteket.

1. A tulajdoni lap

Ingatlan vásárlásakor mindig ragaszkodjunk ahhoz, hogy láthassuk a tulajdoni lapot. Ha van olyan rajta, amit nem értünk, ne szégyelljünk rákérdezni! A kétes dolgokra, megoldandó problémákra jobb, ha minél előbb fény derül, ha pedig kérdésünkre megnyugtató válasz érkezik, akkor megspóroltunk magunknak egy felesleges, idegeskedéssel töltött időszakot.

2. Hiteltanácsadás

Ha tudjuk, hogy hitelre lesz szükségünk, vegyünk részt hiteltanácsadáson, előszűrésen. Így időt spórolhatunk meg, és megkímélhetjük magunkat az utolsó pillanatban kiderülő esetleges adás-vételt meghiúsító tényezők kellemetlenségétől.

3. Tájékozódjunk időben az állami támogatások feltételeiről.

4. Kalkuláljuk előre a várható illetékfizetési kötelezettségünket.

Nyugodtan konzultáljunk az okiratszerkesztő ügyvéddel, hiszen ő fogja kitölteni az úgynevezett B400 adatlapot. Amennyiben már eladtunk egy lakást és annak árából új ingatlant veszünk 3 éven belül úgynevezett cserepótló illeték kedvezményt vehetünk igénybe. Ez a leggyakoribb, de ezen kívül más illetékkedvezményeket is igénybe vehetünk. A legcélszerűbb, ha a 1819-es zöld számon is tájékozódunk (NAV központi szám).

5. Kérjük az okiratszerkesztő ügyvédet, hogy

küldje el az adás-vételi tervezetét, és ha valami nem világos, kérdezzünk bátran! Jobb, ha nem a szerződéskötés időpontjára marad a fontos kérdések tisztázása, átbeszélése.

6. Lakásvásárlás – nem csak a lakást vesszük meg, hanem a társasházi tulajdonrészt is!

Amikor lakást vásárolunk, szarvashiba, ha nem érdeklődünk a ház gazdálkodása felől. Tájékozódjunk a közös képviselőtől a korábbi felújításokról, jövőbeni tervekről, döntési mechanizmusról, a ház lakosságának összetételéről, esetleges fennálló tartozásokról is.

7. Az ingatlan műszaki állapota

Bár magától értetődőnek tűnhet, sajnos sok esetben mégis későn derül fény a lakás műszaki állapotával kapcsolatos hiányosságokra. Rengeteg látszatfelújítással találkozhatunk manapság, amikor gyenge minőségű alapanyagokból egy, a hozzá nem értő szem számára dekoratív ingatlan lesz a végeredmény. Kérdezzünk rá a felújítások időpontjára, a konkrét, elvégzett munkákra: fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere történt-e? Milyen a tető, a cserép állapota, illetve a padlás szigetelése? Érdeklődjünk a falak vastagságáról, a födém zajszigeteléséről. Ha egy ingatlan komolyan érdekel minket, látogassunk oda a lehető legkülönbözőbb időpontokban.

8. Havi kiadások

Nem szégyen rákérdezni a havi kiadások, rezsiköltségek alakulására – sőt! Bátran kérjük el az utolsó pár havi számlát, kertes ház esetén különös tekintettel például a téli hónapok fűtésszámláira, vagy általány esetén az elszámoló számlákra.

9. Mutasd hol élsz!

Nem csak a kisgyerekes, gyerekes családok esetén fontos a környék, az infrastruktúra, a biztonság, a parkolás és a közlekedés. Nagyban befolyásolhatja mindennapjainkat, hogy elérhető távolságban vannak-e a számunkra szükséges boltok, az ügyintézéshez szükséges intézmények, elérhető távolságban van-e orvos, óvoda, iskola, és így tovább. Érdeklődjünk a szomszédokról is, hiszen hosszú távon egy jó szomszédság legalább olyan fontos, mint az ingatlan egyéb tulajdonságai.

10. Készülj fel a csúszásra!

Akármennyire is felkészülten vágunk neki a keresésnek és a szerződéskötésnek, sajnos bármikor előfordulhat, hogy önhibánkon kívül csúszásra kerül a sor. Amennyire lehetséges, próbáljunk felkészülni erre az opcióra is!

Ha ezekre a tippekre odafigyelünk ingatlan vásárlásakor, sokkal kisebb eséllyel érhetnek kellemetlen meglepetések. Mindig legyünk körültekintőek, figyeljünk az apró részletekre, és soha ne féljünk kérdezni!

Ha pedig szeretnénk még nyugodtabban aludni, akkor kérjük Etikus Ingatlanos segítségét, aki garantáltan korrekt, etikus módon fogja érdekeinket képviselni az adá

Vélemény, hozzászólás?

17 − 16 =