You are currently viewing Miért van szükség ingatlanosokra manapság?

Miért van szükség ingatlanosokra manapság?

XXI. század: a villámgyors kommunikáció és az internet világa. Miért van szükség ingatlanosokra, amikor az interneten bárki számára hozzáférhető bármilyen információ szinte azonnal?

2019 év elején megjelent egy cikk a femina.hu-n „Az ingatlanosok apró kis átverős trükkjei: ha ezzel traktál, nyugodtan keress mást” címmel. Ez az írás akár az Etikus Ingatlanos mozgalom alapításának magyarázó gondolatmenete is lehetne, lényegében azokra az arcpirító trükkökre hívja fel a figyelmet, melyektől az Etikusan tevékenykedő ingatlanközvetítők szeretnének kategorikusan elhatárolódni. Az Etikus Ingatlanos Mozgalom alapítását a hozzá nem értő, minden szakértelem nélkül tevékenykedő „ingatlanosok” okozta károk és a miattuk kialakult „ingyenélő” sztereotípiák motiválták. Míg sajnos tevékenységük valós és az általuk okozott károk jelentősek, addig a szakmában rengeteg elhivatott, valós szakértelemmel tevékenykedő, hathatós segítséget nyújtó közvetítő operál.

De miért van szükség ingatlanosokra manapság, amikor mi magunk is fel tudunk adni egy hirdetést, le tudjuk fotózni a házunkat, vagy adott esetben rá tudunk keresni a minket érdeklő ingatlanokra a különböző hirdetési felületeken, portálokon?

Az ingatlanközvetítők létjogosultsága XXI. században

Annak, hogy miért is van szükség az ingatlanközvetítőkre számos oka van. Vannak ügyfelek, akiknek szimplán nincs idejük egy komplett adás-vételt lebonyolítani a hirdetés feladásáról, a ház rendszeres mutogatásán át egészen az adás-vételi szerződés aláírásáig. Újra- és újra válaszolni a telefonos megkeresésekre, a felmerülő rengeteg kérdésre, újra- és újra kiutazni az ingatlanhoz, komoly és komolytalan érdeklődőknek egyaránt bemutatni azt, beleásni magukat legalább minimálisan a jogszabályok útvesztőjébe. Egészen egyszerűen erre nincs mindenkinek ideje és energiája. Ilyenkor veszi le a közvetítő a válláról a terhet.

Szűri az érdeklődőket, válaszol helyettünk a felmerülő kérdésekre, előkészíti a terepet, előre gondolkodik, tájékoztatja mindkét felet a friss fejleményekről. Kérdezhetünk tőle, elérhető és tisztában van a szerződések természetével, előnyeivel, hátrányaival.

Vannak jóhiszemű, naiv ügyfelek, akik sajnos sokkal könnyebben áldozatul eshetnek a kétesen, hátsó szándékkal tevékenykedőknek. Nekik például az átlagosnál sokkal nagyobb szükségük lenne az Etikus Ingatlanos névvel fémjelzett közvetítőkre.

Vannak óvatos ügyfelek, akik egy ingatlanközvetítőnek bizalmat szavaznak, és adás-vételt a-tól z-ig rábízzák.

Aztán persze vannak szép számmal bizalmatlan ügyfelek, akik negatív tapasztalataik miatt egyáltalán semmilyen ingatlanközvetítő segítségét sem szeretnék igénybe venni.

Bizalmatlanságuk érthető, ám az Etikus Ingatlanos Mozgalom pont emiatt szeretné megmutatni az ingatlanközvetítőknek azt a csoportját, akik felelősséget vállalnak munkájukért, és ellenőrizhető formában átláthatóan, transzparensen végzik munkájukat.

A kókler közvetítő VS etikus ingatlanos

A kókler jellemzően sietteti az adás-vételt, hiszen a pénzének mielőbbi bezsebelése a cél.

A nem felkészült ingatlanközvetítő hiányos információkkal bír, ezért nem is tud tájékoztatni megfelelően, jelentős segítséget nem nyújt, és nem szűri meg kellően az érdeklődőket. Nem a megfelelő ingatlant mutatja, elavult adatbázissal dolgozik, nincsenek meg a szükséges jogi alapismeretei.

Körültekintő munka nélkül olyan fontos részletek derülhetnek ki a szerződéskötéskor, ami miatt az adás-vétel feszült, bizalmatlan légkörben zajlik.

Ha viszont az ingatlanközvetítő profi, etikus, korrekt, akkor az adás-vétel nyugodt, bizalmi légkörben zajlik, hiszen mindkét fél részletes tájékoztatást kapott, meglepetés őket szerződéskötéskor nem éri.


Összességében elmondható, hogy az emberek nagy százalékának még századunk információban bővelkedő napjaiban is hathatós, valós, szakszerű segítséget tud nyújtani a gondosan kiválasztott ingatlanközvetítő, aki szakmailag felkészült, és körültekintő munkájából-, és gyakorlatából adódóan zökkenőmentessé teszi életünk legnagyobb értékű vagyontárgyának értékesítését.

This Post Has One Comment

 1. Kirsch Gábor

  És még egy sor fontos szempontból érdemes szakértőhöz fordulni, pl:

  – Az ingatlan értékesítés kiinduló pontja a helyes érték meghatározás.
  A lokális piacot ismerő ingatlan szakértő ismeri az aktuális árakat, trendeket, ami alapján meg tudja határozni az ingatlan Reális Piaci Árát, amellyel (idő)veszteségtől kíméli meg az eladót.

  – A profi ingatlanos – profi értékesítési anyagot és értékesítési tervet készít az ingatlanhoz

  – Az ingatlan specialista pedig jó esetben rendelkezik aktív vevői állománnyal is, hiszen hasonló ingatlanokkal foglalkozik, és az aktív ingatlan keresők bejelentkeznek nála más ingatlan hirdetésekkel kapcsolatosan.

Vélemény, hozzászólás?

tizenhét − 9 =