You are currently viewing Lakást vennék , de nem számoltam a Koronavírus következményeivel. Mi a teendő?

Lakást vennék , de nem számoltam a Koronavírus következményeivel. Mi a teendő?

Gyakorló ügyvédként naponta keresnek meg az ügyfelek ezzel a problémával. A szerződéskötések nagyon nagy számban hitelfelvétellel együtt kerülnek lebonyolításra és valljuk be ezek a hetek nem a gördülékeny hitelügyintézésről fognak szólni. 

Mi tehetünk, ha még szerződéskötés előtt állunk, de már megvan a kiszemelt ingatlan?

Először is konzultáljunk a Bankkal, hogy van -e változás az elbírálás folyamatában, és ez mennyi időt fog igénybe venni. Ha van hitelügyintézőnk ez lényegesen egyszerűbb, mert személyre szabott online vagy telefonon történt tanácsadást is igénybe vehetünk. Érdeklődjünk , hogy az adott település ahol az ingatlan található ugyanolyan besorolás alá esik, mint néhány héttel ezelőtt, illetve, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e arra a kölcsönösszegre, amire szükség van az ingatlan megvételéhez.

Fontos tudni, hogy az a vevőjelölt aki most kényszerből KATÁ-s vállalkozóként szünetelteti tevékenységét, nem lesz egy darabig hitelképes, és ez a nagyon népszerű Babaváró hitel felvételére is vonatkozik.

A másik fontos szigorítás, hogy a Bankok nem fogják elfogadni a külföldről származó jövedelmeket és ezek a hiteligénylők nagy valószínűséggel elutasításra fognak kerülni.

Ha a banki tájékoztatás után újra megnyugodtunk akkor tájékoztassuk még a szerződéskötés előtt az Eladót, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy hitelfelvételre alkalmasak vagyunk, azonban a banki ügyintézés, a közjegyző előtt aláírandó kölcsönszerződés hosszabb időt vehet igénybe ezért szeretnénk a szerződésben szerepeltetni, hogy a végső kifizetés időpontja automatikusan hosszabbodhat azzal az időtartammal, amennyit a banki hitel folyósítása fog igénybe venni. Ebben az esetben nem veszítheti el biztosan a foglalót a vevő.

Mit tehetünk eladóként, ha hitelből akarja megvásárolni a vevőnk az ingatlant? Először is ne zárkózzunk el teljesen, várva a készpénzes vevőre, mert annyira gyorsan átrendeződik a kínálat és kereslet oldal, hogy nyugodtan tárgyalhatunk azzal a vevővel is akinek hitelt kell felvennie az ingatlan megvásárlására. Kérdezzük meg, részt vett-e  előzetes hitelbírálaton, milyen garanciát tud vállalni arra az esetre, ha nem kap elegendő hitelt? Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása elengedhetetlen, így inkább a vételi szándéknyilatkozat vagy a végleges adásvételi szerződés aláírása előtt több időt szánjunk az egyeztetésre, mielőtt az első pénzmozgás, foglaló átadása megtörténik.

Dr. Szokolovszki Anikó ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

tizenkettő + tizenegy =