You are currently viewing Kihívások előtt az ingatlanos szakma

Kihívások előtt az ingatlanos szakma

Egy növekedést mindig csökkenés követ, mely természetes folyamat a gazdaság egészének tekintetében, és így az ingatlanpiacon is megmutatkozik. Hihetetlen mértékű árrobbanás, szárnyaló kereslet és egyre növekvő kínálat jellemezték az elmúlt éveket, mely után több szakértő jó ideje rebesgeti már, hogy lassulás következik.

A lassuló piacon pedig túlkínálat van az eladó ingatlanokból. Az optimista tulajdonosok gyakran becsülik túl 20-30%-kal ingatlanjaik értékét, várva arra, hogy ismét visszaáll a korábbi árszínvonal.

Természetesen az árak csökkenésének más a léptéke Budapesten és az agglomerációban, netán az ország szélsőbb szegleteiben. Az azonban összességében elmondható, hogy Budapest belvárosában 80%-ban befektetők vásároltak  ingatlanokat az elmúlt években. 

Mik az ingatlanpiac lassulásának okai?

Most a szuperállampapír megjelenésével és a befektetési céllal vásárolt ingatlanok eladásával (magas árszínvonalon eladni érdemes) azonban, túlkínálat alakult ki a piacon. Ezzel az eladók kevésbé számolnak.

Mindeközben a számukra támogatást és sok esetben valódi megoldást nyújtó  ingatlanosok megítélése lesújtó. Az egyre telítődő piacon, túlárazással pedig egyre kevésbé elégséges az eladók számára a szerencsére bízni ingatlanjuk eladását.

Sajnos a legnagyobb magyar ingatlanszövetség , a MIOSZ általi országos felmérés szerint mérhető tény, hogy nagyon magas (30-60%) azok száma, akik az ingatlanközvetítői tevékenységet illegálisan végzik. Tehát OKJ-s végzettség és névjegyzéki regisztráció nélkül. Nem beszélve az egyéb képességek hiányáról, melyet CSAK a tapasztalat és a folyamatos önképzés ad egy ingatlanos számára.

Pedig óriási igény van a megbízhatóan, stabil tudással, megfelelő emberi és szakmai kompetenciákkal rendelkező ingatlanosokra. Akik bármilyen ingatlanpiaci helyzetből képesek kihozni az ügyfeleik számára a legjobb végeredményt.

Hogyan születhet ebből egy olyan win-win helyzet, mely jó a magasan képzett ingatlanközvetítőknek, és jó a megbízóiknak?

Hogyan léphet a piaci lassulás ellenére az ingatlanszakma?

Az ingatlanszakma részéről kell induljon az a változás, amivel a kiemelt szakemberek jól látható módon különülnek el, emelkednek ki a területükön.

Erre a kihívásra válaszként jött létre az Etikus Ingatlanos Mozgalom, mely egy a SZOLGÁLTATÁST tanúsító védjegyet biztosít az elvárásoknak megfelelt ingatlanközvetítőknek.

Ők nemcsak, hogy felkerülnek az etikusingatlanos.hu portálra nevükkel, arcképükkel és szakmai bemutatkozásukkal, hanem hirdetéseikben is feltüntethetik a védjegyet, mely egyre inkább a szakma krémjébe helyezi őket. Az egyre ismertebbé váló logó pedig ismeretlenül is bizalmat épít a megbízóik felé. Egy olyan pozíciót, ahol az ingatlanost egyenrangú félként vonják be az értékesítésbe. Hiszen valóban képes hozzáértő módon segíteni az eladást és vásárlást.

Egy olyan elitbe kerülnek ezáltal, ahol nem kell versengeni a megbízásokért, hanem az eladók és a vevők keresik őket. Stabilan építenek a tudásukra és megbízhatóságukra. Az elismerés mellett így a versenyelőny is az övék, mely távlatilag a jutalékukban is érezteti hatását.

Az Etikus Ingatlanos Mozgalomhoz való csatlakozás OKJ-s végzettséghez és névjegyzéki regisztrációhoz kötött. Emellett számtalan előnyt biztosít a hozzá csatlakozó ingatlanközvetítőknek. A hosszú távra gondolkodóknak kedvez, hiszen kedvezményes képzésekkel és a védjegy folyamatos népszerűsítésével az Etikus Ingatlanosok bármilyen piaci helyzetben megállják a helyüket, és jól prosperáló vállalkozást tudnak létrehozni, vagy nélkülözhetetlen tagjai válnak egy ingatlanirodának.

This Post Has One Comment

  1. Gyürecs András

    Szívesen csatlakoznék a csoporthoz 2008 óta regisztrált ingatlanos és értékbecslő vagyok

Vélemény, hozzászólás?

12 + nyolc =