You are currently viewing Amit minden vevőnek tudni illik…..

Amit minden vevőnek tudni illik…..

Ingatlanok adásvételekor gyakran használt kifejezések…

Gyakorló ügyvédként gyakran találkozok olyan jogi fogalmakkal, melyek nem feltétlenül pontosan rögzültek a köztudatban. Nyilván nekünk jogászoknak könnyű dolgunk van, mert mire ellenjegyezhetünk bármit minimum egymilliószor használjuk ezeket a szavakat, és túl vagyunk legalább 100 vizsgán, de mégis hasznos ezeket helyre tenni egy kicsit.

Mi az, amit leggyakrabban hallok és tisztázásra szorul?

„Átíratom a házat a nevére….”
A tulajdonszerzésnek többféle jogcíme lehet, ajándékozás, adásvétel a csere a leggyakoribb jogcímek, az átíratás az megfelelhet mondjuk az ajándékozásnak, de nagyon fontos, hogy ez csak egyenes ági rokonok között lehet illetékmentes, unokaöcsénk részére nem tudjuk illetékmentesen ajándékozni az ingatlant.

„Haszonélvezetet ráteszem….”
A haszonélvezet vagyoni értékű jog, mely nem egyenlő a tulajdonjoggal, de nagyon gyakran együtt jár az ajándékozással.
A haszonélvezetet vásárolni lehet, vagy alapítani.
Egyenes ági rokon pl. szülő javára érdemes ingyenesen alapítani, mert szintén ajándékba kapja tőlünk a haszonélvezetet, tehát illetékmentes lesz. Ha testvérünkkel kívánunk közösen vásárolni, mondjuk a közösen kapott szülői pénzből, akkor érdemes a testvérnek is vásárolnia a haszonélvezetet.
A haszonélvezet értékének meghatározása külön cikkünk témája lesz.

„Van a telken egy szorgalmi jog….”
Személyes kedvencem a szorgalmi jog kifejezés és egyébként nagyon gyakran így használják az ügyfelek.
A szorgalmi jog nem helyes, helyette szolgalmi jogot kell használnunk. Ennek oka, hogy az ingatlan, pl. a telek vagy út,” szolgálja” valaki másnak az érdekét, pl. átjárási szolgalmi jogot vagy úthasználati szolgalmi jogot alapítanak rajta, azaz megközelítheti azon egy másik tulajdonos a saját ingatlanját.
A közműszolgáltatók is alapítanak szolgalmi jogot meghatározott m2 területen az ingatlanokon, ez annyit jelent, hogy pl. az 1m2 területre alapított szolgalmi jog arra enged következtetni, hogy az ingatlanon vagy közvetlenül mellette van egy villanyoszlop, ami időnként karbantartást fog igényelni, tehát a szolgáltató szakemberei ezt elvégezhetik bármikor a telek jogszerű használatával.

Kedves olvasónk, várjuk a kérdéseket, melyek nem világosak egy ügylet szempontjából.

Dr. Szokolovszki Anikó ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

4 + kettő =