You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Szabó Ákos

Etikus Ingatlanos Interjú: Szabó Ákos

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

Győr-Moson-Sopron megyében, Győrben élek és dolgozom. Házas és egy meseszép nagylány boldog apukája vagyok. Feleségem 2003 óta foglalkozik ingatlanokkal, ezért amikor 2017-ben értékesítési területet váltottam, kialakult képem volt a folyamatosan változó ingatlanpiacról.

Nemzetközi cégnél “felvérteztek” azzal a tudással, hogy hosszútávon csak és kizárólag a minőségi munka, a tisztesség és a szakma iránti lojalitás hoz eredményt. Ezen alapelvek irányítják életem minden mozzanatát.

Az első pillanattól tudtam és éreztem: az ingatlanpiacon tisztességes, felsőfokú szakmai tudás és a jövőbetekintő innovatív módszerek a helytállóak. Lépcsőzetesen minden lehető végzettséget megszereztem, majd 2019-ben az ingatlanvagyon értékelő és közvetítői szakot is jól megfelelt eredménnyel abszolváltam; ami a szakmai szemmel fontos szerepet tölt be az értékbecslésnél. Irodám Győrben a belváros barokk cirádái közt, folyók torkolatánál a Bécsi kapu téren található.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Sajnálatos módon érződik az előítélet: a szakma felhígult és résztevői dilettáns módon rombolják az etikai és szakmai alapelveket megkövetelő hivatást. Sok esetben pont ezért általánosítanak az otthonukat eladni kívánó családok.

Negatív élményük sok esetben onnan ered, hogy a megbízott „szakember” a feladatát nem megfelelő módon végzi el, és ez alapján általánosítva ítélik meg az egész szakmát.

Ennek megfordítása egy hosszú folyamat, viszont alázatos kitartó munkával orvosolható és visszafordítható oda, ahol elkezdődött minden: az emberek megtiszteltetésnek fogják tekinteni, hogy legfontosabb értéküket szakember segítségével kezelik.

Megbízásaim döntő többségében már engem keresnek. Természetesen találkozom számomra ismeretlen emberekkel és mindig a reális képet hozom tudtukra. Ezzel arra akarok célozni, hogy mindig elmondom az elején, mi a reális, megvalósítható eredmény a megbízás végén.

Sajnos amikor beszélnek még az én megkeresésem előtt nem megfelelő szakmai háttérrel rendelkező, munkáját felületesen végző ingatlanossal, akkor ez nagyon romboló hatással tud lenni a későbbi közös munkánkra.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Első és legfontosabb, hogy szakmai végzettséggel rendelkezzen, és ezt az idő elteltével folyamatosan fejleszti és hivatásnak tekinti. Etikai alapelveket betartva naprakészen minden változással, újdonsággal felvértezve elkötelezetten végezi munkáját. Megbízóját minden esetben reálisan információkkal lássa el, és a nap minden pillanatában azon legyen, hogy munkája értéket képviseljen. Soha ne tegyen különbséget társadalmi rétegek között, mert munkája az adott családnak létfontosságú. Legyen pontos, amit mond annak valós tartama legyen. Minden esetben tudja a felmerülő kérdésekre a választ és a megoldást. Empatikus és tisztelettudó nemtől, kortól függetlenül. Legyen talpraesett és jövőbetekintő és minden pillanatba maradjon ember mert “gerinccel” született.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne?

A MIOSZ szakmai konferenciáján találkoztam vele először, viszont hivatásom kezdete óta az elnökségi vezető szavai inspiráltak, ezen alapelvek alapján működöm. Mindig vártam, hogy valaki ezen irányelveket/törekvéseket megfogalmazza.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Szakmának vissza kell kapnia azt a színvonalat, amit valójában képvisel.  Az nem lehet, hogy ész, erő, És oly szent akarat Hiába sorvadozzanak Egy átoksúly alatt. Ez a Szózat már megfogalmazódott 🙂

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Azt várom, hogy a lakosság megérti mögöttes tartalmát, és olyan szakemberhez fordul, aki valójában segíti az életét nem pedig hátráltatja. A bizalom visszatér a szakmát hivatásként megfelelő etikai morálok alapján végző ingatlanosok iránt.

Vélemény, hozzászólás?

20 − 16 =