You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Dobos Márta

Etikus Ingatlanos Interjú: Dobos Márta

Mesélj magadról egy kicsit: amikor elkezdtél érdeklődni e szakma iránt, mi fogott meg benne, és mióta dolgozol ezen a területen? Van esetleg olyan megbízás, ami különösen izgalmas volt számodra? mesélnél róla kérlek?

Alapvetően marketing és értékesítés szakirányban dolgozok több, mint két évtizede, ebből ingatlanközvetítéssel pedig 2018 óta foglalkozom.  Rendkívül fontos számomra, hogy olyan munkát végezzek, amiben jól érzem magam. Folyamatos útkereső vagyok, a marketing önmagában mindig kevés volt. Az ingatlanos hivatás számomra az a pálya, ahol az értékesítést ötvözhetem marketing stratégiákkal, míg a marketinget, az értékesítés során megszerzett széles látókörrel. A végeredmény pedig a közös siker, ami a munka mozgatórugója. A célt látom magam előtt, mottóm: olyan erősen higgy abban, amit szeretnél, hogy más esélye ne is legyen, csak megvalósulni…

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat? Van esetleg egy jó történeted arról, hogy hogy tudtad megfordítani ezt a helyzetet, és egy bizalmi kapcsolatot kiépíteni, sikerrel zárva a megbízást?

Már többször szembe jött az ingatlanközvetítés lehetősége, de nagyon sokáig nem mertem élni vele a rendkívül negatív megítélés miatt. A közhiedelemben az ingatlanos nagyjából egyenlő a csaló gazemberrel. Amikor vettem a bátorságot ezzel megbirkózni, feltett szándékom volt, hogy bebizonyítsam lehet ezt becsületesen is jól csinálni. Azt gondolom, hogy az elmúlt évekbe fektetett energia, meghozta kellő gyümölcsét. Büszkén mondhatom, hogy ha online felületeken Sopron környékén ingatlanost keresnek, akkor nagy %-ban a mi irodánk kerül ki győztesen. Hiszek abban, amit csinálok, hiszek az ügyfeleimben, és mérhetetlenül megtisztel az a bizalom, amivel a sorsukba beleavatnak, és segíthetek egy-egy nehéz élethelyzet megoldása kapcsán (válás, öröklés, stb)

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság? Munkád során mennyire fontos az internet, a közösségi média, vagy inkább a hagyományos csatornák, hirdetések és személyes megkeresések és ajánlások híve vagy?

A szakmaiságot nem ragoznám, mert azt gondolom, hogy az ALAP. Nem szeretem a szakértői és egyéb önjelölt titulusokat. Én abban hiszek, hogy tesszük a dolgunkat a lehető legnagyobb gondossággal és szakértelemmel. Viszont az empátia a szakmaiság mellett elengedhetetlen.  Az embert nézem, a helyzetet nézem, ami miatt eladásra vagy vásárlásra kényszerül. Sok esetben egyáltalán nem vidám történetek miatt kerül sor erre. Igyekszek emberileg támasz lenni ameddig igényelenek. Rendkívüli módon vonzom az elvált szülőket. Hatalmas elismerés, ha tudok számukra támaszt nyújtani, erőt adni, példát mutatni, hiszen magam is elvált 3 gyerekes édesanyakánt végzem a munkámat. Az internet nélkül félkarú óriások sem lehetnénk. A Facebook lett az elsődleges hírforrás amit okosan kell tudni használni. Marketingesként a saját weboldalunk pozicionálását is fontosnak tartom. De ezek a felületek nem pótolják az embert, és a régimódi de jól bevált személyes kapcsolattartásban hiszek a legjobban.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne? Szerinted a Csapat mit tud az ügyfeleknek nyújtani, amit más nem?

Ingatlanos vizsgám környékén hallottam erről először. Arra nem emlékszem, hogy hol, de azonnal megfogott, hiszen célkitűzésem volt, hogy bebizonyítsam lehet ezt becsületesen is jól csinálni. Fontosnak tartom, hogy vagy etikusan dolgozunk, vagy sehogy!

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Szeretnék egy olyan csapat tagja lenni, ahol tanulhatok olyanoktól, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek. Bízok benne, hogy a hivatásunk megítélése változni fog, ha összefogunk, és kiesnek a nem ide való képzetlen, csak a pénzre hajtó önjelölt álszakértők.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegyhasználatától?

A szakma tényleges és valós képviseletét. Azt, hogy ez a védjegy valóban hiteles és ellenőrzött kollégáknak adható. Az ellenőrzés pedig nem csak a szakképesítés meglétére irányul, hanem a mindennapos tevékenységükre is. Az, ha valaki home-office-ban dolgozik iroda nélkül még lehet tisztességes, de gyakran működő vállalkozás sincs arcok mögött. Különösen a KATA megszüntetése óta.

Vélemény, hozzászólás?

tizennégy + tizenkilenc =