You are currently viewing Mire szolgál a visszavásárlási jog?

Mire szolgál a visszavásárlási jog?

Lehetséges, hogy a dolgot az eladó úgy adja el, hogy később vissza szeretné vásárolni. A visszavásárlásra vonatkozó lehetőség jogi úton is biztosítható az eladó részére. Mire szolgál a visszavásárlási jog? Mit érdemes tudni róla?

 

Hogyan létesíthető visszavásárlási jog?

Amennyiben az eladó az eladott dolgot később vissza kívánja vásárolni, akkor az eladáskor a felek visszavásárlási jogot köthetnek ki. Fontos, hogy ez a jog nem köthető ki egyoldalúan, csak az eladó által, hanem mindkét fél beleegyezése szükséges hozzá.

Visszavásárlási jogot csak adásvétellel átruházott dolog esetén lehet engedni. Nincs lehetőség ilyen jogosultság kikötésére például csere vagy ajándékozás esetén. 

Visszavásárlási jogot csak az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg engedhet a vevő, tehát az adásvételt követően ilyen jog létesítésében már nem állapodhatnak meg. A megállapodást írásba kell foglalni, ami általában az adásvételi szerződésben kap helyet. Nincs akadálya annak sem, hogy külön dokumentumban rögzítsék a felek ezt a jogot, amennyiben a megállapodást az adásvételi szerződéssel egyidejűleg írják alá.

 

Mit lehet visszavásárolni?

A visszavásárlási jog kiköthető bármely olyan dologra, amely az adásvételi szerződés tárgya, például ingatlanra, gépjárműre vagy más ingó vagyontárgyra. Abban az esetben, ha a joggal érintett dolgot közhiteles nyilvántartás (pl. ingatlan-nyilvántartás, járműnyilvántartás) tartalmazza, akkor a jog e nyilvántartásba is bejegyeztethető. A közhiteles nyilvántartásba való bejegyzés azért fontos, mert ebben az esetben a visszavásárlási jog arra is vonatkozik, aki később szerez valamilyen jogot a dolgon. Például, ha az ingatlant a vevő eladja, akkor az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett visszavásárlási jog jogosultja e jogát az új tulajdonossal szemben is gyakorolhatja.

 

A visszavásárlási jog időtartama

A törvény nem szorítja korlátok közé a visszavásárlási jog időtartamát. Arra is van lehetőség, hogy a vevő határozatlan időre engedjen ilyen jogot az ingatlanon.

A jogosultság időtartamát a megállapodásban lehet rögzíteni. Ez történhet dátumszerű meghatározással, az időtartam meghatározásával (pl. 5 évre) vagy bármely olyan módon, amelyből megállapítható, hogy mikor szűnik meg a jog. Például megszüntető feltétel meghatározásával, amelynek bekövetkezésekor a jog megszűnik. Ha a felek nem határozzák meg, hogy a visszavásárlási jog mikor szűnik meg, akkor úgy kell tekinteni, hogy határozatlan időre szól.

 

Hogyan történhet a visszavétel?

A visszavásárlási jogot az eladó a vevőhöz intézett nyilatkozatával gyakorolhatja. Ekkor tehát már nincs szükség szerződéskötésre, hanem az eladó egyoldalú nyilatkozatával megvalósul a (vissza)vásárlás. 

A jog kötelezettje (tehát a vevő) e jog fennállása alatt köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a jog gyakorlását meghiúsítaná vagy korlátozná.

A jog gyakorlásakor lényeges kérdés, hogy mennyi az a vételár, amelyen az eladó a dolgot visszaveheti? A felek a jogról szóló megállapodásban határozhatják meg a vételárat. A vételár meghatározása történhet összegszerűen, de bármely olyan módon is, amelyből a vételár megállapítható. A felek megállapodhatnak például a vételár meghatározásának módszerében, számításában is. Ha a visszavásárlási vételárban a felek nem állapodtak meg, akkor a visszavásárlás joga a dolognak a jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron gyakorolható. 

 

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

– – – – – – – – 

 

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. 

 

A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.hu, www.kocsisszabougyved.hu

 

Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

15 − egy =