You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Feurdeán Zsuzsa

Etikus Ingatlanos Interjú: Feurdeán Zsuzsa

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

2014 óta foglalkozom ingatlanközvetítéssel. Először egy kisebb irodánál kezdtem el dolgozni lakóhelyemen Kecskeméten, és környékén. Egy év után azt éreztem, hogy önálló útra kell lépnem, mert így jobban ki tudok teljesedni. Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozom, ami nem azt jelenti, hogy egyedül. Az évek alatt jó kapcsolatot alakítottam ki nagyobb irodák ingatlanközvetítőivel, és szakmabeli egyéni vállalkozókkal is. Főként Kecskemét és környéke a munkaterületem (nagykőrösi születésű vagyok), zömében lakóingatlanokkal foglalkozom, de a kapcsolataim révén az ország több részén is volt már értékesítésem.

Nekem a munkám egyben a hobbim is, így mindig élvezettel végzem.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel, és mennyire nehezíti ez meg a munkádat? Van esetleg ezzel kapcsolatban olyan kiemelkedő élményed és ügyfélkezelési módszered, amely már több megbízást is sikerre vitt?

Erről gyakran lehet hallani, hiszen a rossz hírek mindig gyorsabban terjednek mint a jók. Mi pedig elég sokan és sokfélék vagyunk a szakmában.    

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az elején befektetett nagyon komoly munka meghozta az eredményt, szinte csak és kizárólag ajánlásból dolgozom. Ez megkönnyíti a helyzetem. Akik meg voltak elégedve velem, ajánlanak az ismerőseiknek, a régi ügyfelek pedig nem fordulnak más ingatlanoshoz, akár eladásról vagy kiadásról van szó. Így kerülnek hozzám pl. távolabbi területekről is ingatlanok.

Kiemelkedő élményről nem tudok beszámolni, nem vagyok egy nagyon nyomulós, törtető típus. Ezt észreveszik az ügyfelek is, őszintén elmondom amit gondolok. Nem veszik rossz néven, sőt pozitívan értékelik, ha az első találkozás alkalmával nem akarok rájuk erőszakolni egy szerződéskötést. Ha igénylik átküldöm e-mailen, hagyok nekik időt a megbízási szerződés átolvasására, majd néhány nap múlva úgy tudják aláírni, hogy nincs apró betű amit nem láttak, és nincs arra hivatkozás, hogy nem tudtak róla.

Vevői oldalról szintén ez a hozzáállásom, nekem mindkét felet egyformán kell képviselni. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden helyzetben higgadtak, és magabiztosak maradjunk. (Erről is gyakran hallani, hogy a kolléga lehengerlő stílusa már erőszakossá válik egy ügylet kapcsán azért, hogy létrejöjjön egy üzlet.)

Megvannak azok az ügyvédek, hitelügyintézők, energetikus, akit jó szívvel ajánlok az ügyfeleknek, és egy-egy bonyolultabb ügynél nagyon sokat tudnak segíteni, hogy eredményesen záruljon le a szerződéskötés.  

Mit gondolsz, mik azok az a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság? Mennyire fontos az internet, a közösségi média, vagy inkább a személyes megkeresések és ajánlások híve vagy.

A végzettség, és a kötelező jogszabályi regisztráció már annyira alap, mint az, hogy levegőt veszünk. Mindenképpen hiteles személynek kell lennie, akit elfogadnak az ügyfelek: szakmailag felkészült, tájékozott, becsületes, megbízható ember, akinek adnak a véleményére. Mivel sokféle emberrel találkozunk, empátiára is szükségünk van, persze csak az optimális mértékig. Szerintem ezt egy folyamatosan színvonalas, tudatosan felépített szakmai munkával, és tanulással lehet elérni. Mindez azonban csak akkor ér valamit, ha magánemberként is ezeket az értékeket tanúsítjuk, és szeretjük azt amit csinálunk.

Amint korábban írtam, én a személyes ajánlásokra építettem a munkám, de megítélésem szerint elengedhetetlen az internet és a közösségi média használata is. Nem viszem túlzásba, de szükségesnek tartom hogy megbízható piacvezető oldalakon hirdessek, előnyös ha van honlap és Facebook oldal is.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról, és mi az ami megfogott benne? Szerinted a csapat hogy tudja legjobban megkülönböztetni magát a piacon, és mit tudunk az ügyfeleknek nyújtani amit más nem?

Egy közösségi portálon láttam hirdetést, majd kezdtem el keresgélni és utána olvasni. Pont egy olyan előadást hallgattam meg tőlük, melynek a témája nagyon aktuális volt, és érdekelt. Egy olyan csoport, akiknek az értékrendjük egyezik az enyémmel. Fontos, hogy erősítsük egymást, és a szakma jó hírnevét.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni magunkat? Rövid távon bárki lehet sikeres, de hosszú távon szerintem csak az, akinél a kimondott szavak és a cselekedet összhangban van. Az idő bennünket fog igazolni, mivel mi ezt követjük.  

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Tetszett a hitvallásuk, és az, hogy a kollégák mellett a munkánkhoz kapcsolódó szakemberek is aktívan részt vesznek benne. Első kézből tudhatunk meg olyan információkat, amelyek elengedhetetlenek (pl. jogszabályi változások), és sok tapasztalatot oszthatunk meg a kollégákkal az ország minden részéből. Az önképzés mellett elismert emberektől tanulhatunk, fejlődhetünk. Bízom benne, hogy az ügyfelek részéről a szakma is kedvezőbb megítélést fog kapni, ha velünk találkoznak. Én személy szerint komolyabb megbízásokat, közös ügyleteket az ’’Etikus,, kollégákkal, még több szakmai tudást, és motiváló tényezőt remélek a csatlakozástól. 

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Mint büszke Etikus Ingatlanos ugyanúgy fogom végezni a munkám mint eddig, de a kételkedő ügyfeleknek cáfolhatatlan bizonyíték lesz arra, hogy megbízhatnak bennünk: a korrekt ügymenet mellett komoly szakmai múlt és tapasztalat van mögöttünk. Kevesebb kétkedést és nagyobb szakmai megbecsülést remélek.

Vélemény, hozzászólás?

1 × 2 =