You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Marosvári László

Etikus Ingatlanos Interjú: Marosvári László

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

Három diplomával a zsebemben és a fejemben (építész, műszaki tanár, épületfenntartási szakmérnök) sok érdekes dologgal foglalkoztam az életemben. Voltam tervező, kivitelező, a pécsi Orvostudományi Egyetem B kollégiumának igazgatója, üzemeltettem lovastanyákat-panziókat, éttermet terveztem, működtettem (Korhely pub), tőzsdéztem és kb.6 éve ingatlanozom.

A változatosság, a siker és a kihívások motiválnak. Jelenleg a GDN Ingatlanhálózat pécsi irodáját működtetjük a társammal. Nem vagyok a mostanság oly divatos „arany, gumi vagy örökös jó” elnevezésű „értékesítő”, de mind szakmailag, mind emberileg úgy érzem sikerül professzionálisan és eredményesen működnöm.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Véleményem szerint itthon még nincs ingatlanértékesítési kultúra. Külföldön sokkal megbecsültebb az ingatlanos szakma, a családoknak van „saját” ügyvédje, orvosa és ingatlanosa is. Jogilag sincs jól szabályozva a helyzetünk és sajnos nagyon felhígult a szakma. Amikor egy közös mutatáson az eladói oldal „ingatlanosa” a konvektoros fűtést radiátornak mondja a palát meg cserépfedésnek … én kérek bocsánatot.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Elengedetlen a végzettség (az OKJ-t is erősíteni kellene), de főleg a szakmai tudás. De nagyon fontos az empátia a korrektség a humánum a pontosság és a tisztelet az ügyfél és a szakma iránt is!

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne?

Valahol olvastam egy blogot és ott tűnt fel ez a kifejezés aztán utána néztem és hasonló értékrendet véltem felfedezni.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Eddig is igyekeztem etikusan intézni a dolgaimat, de már egy csapatban, közösen erősíthetjük egymást. A szakmai aktualitások, előadások, szituációk, helyzetgyakorlatok közös elemzése, megoldása mindenkinek jót tesz.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Úgy tudom én vagyok az első és eddig egyetlen pécsi „Etikus Ingatlanos” minősítésű szakember. Pár kolléga is keresett már ez ügyben, de volt néhány ügyfél is, aki rákérdezett. Azt gondolom, hogy ez a minősítés növeli a bizalmat és a szakmai hitelességet a leendő partnerek felé. Volt már aki jelezte, hogy ezért választott, ez jó … és még jobb lehet.

Vélemény, hozzászólás?

három × három =