You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Toldy Éva

Etikus Ingatlanos Interjú: Toldy Éva

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

Mivel a szakdolgozatomat is a panelos építési módból írtam, Zuglóban a Füredi úti lakótelepen 2003-ban ingatlanirodát nyitottam, ahol munkatársaimmal lakótelepi panellakások adásvételével és bérbeadásával foglalkoztunk.

Hamar piacvezetők lettünk, de az ezredik ingatlanügyletet követően beütött a 2008-as válság. Irodavezetőként a közvetítői tevékenység mellett szorgalmasan tanultam, így megszereztem a létező összes OKJ-s ingatlanos végzettséget, így ma már ingatlankezelőként dolgozom elsődlegesen.

A lakáskiadás gyakorlatáról és a tapasztalataimról órákig tudok beszélni, ezért bérbeadás előtt álló magánszemélyeknek rendszeresen gyakorlati workshopokat is tartunk (közösen egy lakberendező és egy adótanácsadó kollégámmal), melyre itt lehet jelentkezni: www.berbeadonap.hu.


Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel, és ez mennyire nehezíti meg a munkádat?

Ajánlásból dolgozó ingatlankezelőként heti 4-5 megkeresést kapok olyan ingatlantulajdonosoktól, akik külföldön vagy vidéken élnek, lakásukra pedig teljes körű menedzsmentet szeretnének.

5-ből 3 megbízó arra panaszkodik, hogy a korábbi kezelő (céggel) nem volt 100%-ban elégedett, és azért keresett meg, mert rólam csupa jót hallott. Mivel nem kérdezem meg sosem, hogy melyik cég volt korábban az ingatlan kezelője, nincs negatív előítéletem, de azt elmondhatom, hogy az eddigi ingatlankezelők jól összekuszálták a kezelt lakásokkal kapcsolatos adminisztrációt.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Nem kell e-mentesnek lennie! Legyen empatikus, energikus és etikus. És ha csak feleannyira maximalista mint én, nyugdíjas koráig biztosítva van a munkája!

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról, és mi az, ami megfogott benne?

A mozgalom tagjai 99%-ban ingatlanközvetítők. Az ingatlankezelő is piaci szereplő, így szükség van rá az Etikus Ingatlanos mozgalomban is.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Egy általam megismert személlyel amikor az egyik héten találkoztunk, még egy gumis-műhelyben dolgozott, a következő héten pedig már „ingatlanozott” , mindenféle végzettség, szaktudás és tapasztalat nélkül… ez kivágta nálam a biztosítékot és kutatni kezdtem a lehetőségeimet. Sándor Vikit már régóta ismertem és az elsők között csatlakoztam az Etikus Ingatlanos mozgalomhoz.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegyhasználatától?

Nomen est omen. A név kötelez. A védjegyet használó ingatlanosnak kötelességei és kötelezettségei vannak. Hiszem, hogy egyszer magyar hungarikum lesz 🙂

Vélemény, hozzászólás?

négy × öt =