You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Kiss Erika

Etikus Ingatlanos Interjú: Kiss Erika

Etikus Ingatlanos Interjú: Kiss Erika – E heti Etikus Interjúnkban Kiss Erika válaszol kérdéseinkre. Fogadjátok szeretettel. 

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlan szakmában?

1988-ban kezdtem dolgozni az akkori Városgazdálkodási Vállalat Ingatlankezelő részlegén – a tanácsi lakások kezelése tartozott hozzánk. 1995-ben az akkor “tanácsi lakásokat” privatizálták, így egyszerre lettem lakástulajdonos és munkanélküli. A ház, ahol laktam megválasztott közös képviselőnek. Még ma is az vagyok, immár 25 éve. Közben képeztem magam és a közös képviselőség mellett főállású munkám volt, egészen 2006-ig. Ekkor városunkban elindítottam a panelprogramot, – amiért kirúgtak a főállásomból – de töretlen lendülettel vittem végig a komplex beruházást a pályázatírástól a program menedzseléséig.

Innentől több megbízást is kaptam és főállásban társasházkezelő közös képviselő lettem. A szakma elismeréseként megkaptam az országban elsőként az arany, majd a gyémánt fokozatot. Ezt azok kapják, akik minimum 5 társasházat újítottak fel energiamegtakarítást célzó beruházás keretében.

Emellett több mindenkinek segítettem eladni vagy kiadni a lakását. Sokan ismertek, bizalommal fordultak hozzám. Ez indított el végül abban, hogy elvégezzem az ingatlanközvetítői képzést, ezzel is szakszerű segítséget nyújtva ügyfeleimnek.

2007-ben megalapítottam a Hajdú-Ház Ingatlaniroda Bt.-t, aminek ügyvezetője vagyok. Ma a cégem franchise formában, védjegyzett logó alatt működik tovább.

Az ügyfelek már név szerint ajánlanak és ez felér egy elismeréssel. Mivel ebben a szakmában senki nem marad meg 30 évig, aki nem tisztességesen végzi a munkáját, így a hírnév kötelez. Munkatársaimtól egyértelmű követelmény az ügyfelek magas szintű szakmai kiszolgálása, maximális tudással, kellő empátiával és alázattal, maximális titoktartással.  Aki ezt megszegi, annak nincs helye a cégnél. Én magam is erre törekszem, így joggal várom el tőlük is.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Sajnos ismeretségi körömben is van olyan ingatlanos, aki a szakmát egyszerű pénzkereseti lehetőségnek tekinti és nem az embereken való szakszerű segíteni vágyás vezérli. Én cápáknak hívom ezeket az embereket, mert úgy is viselkednek. Ebből kifolyólag engem is hiába ismernek az egész városban, mint az ingatlan szakma “nagy öregét”, bizony sokszor hallok negatívumokat. Ilyenkor nekem is meg kell vívni a magam harcát és megvédeni a mundér becsületét.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Aki szolgáltatásból él, annak tisztába kell lennie azzal, hogy a fogyasztókból (a szolgáltatást igénybe vevőkből) él. Tehát ennek megfelelően kellő alázatra is szükség van. Az alázat mellett a megfelelő szakmai tudás és az empátia is elengedhetetlen. Minden ügylet egy élethelyzetet takar. Minden ügyletben kölcsönös bizalomra van szükség, ezért fontos a titoktartás, a problémamegoldó készség, az empatikus viselkedés.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne?

Igazából az interneten bukkantam rá. Miután áttanulmányoztam miről szól és mi a célja, azonnal tudtam, hogy ez egy nagyszerű dolog. Égetően nagy szükség van a szakmán belüli megkülönböztetésre és ezzel várhatóan a szakma tisztulására is.

Miért csatlakoztál a mozgalomhoz?

Épp azért, hogy megkülönböztessem magam a “cápáktól”.

Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Azt, hogy az emberek rájöjjenek, hogy nem a minőségi munka a drága, hanem a kontár munka. Hogy szükség van az ingatlanos segítségére, mert olyan dolgokra hívja fel az ügyfél figyelmét, amire az átlag ember nem is gondol. Ha az Etikus Ingatlanos Tanúsítvány bekerül a köztudatba, akkor az embereknek is nagyobb bizalmuk lesz az ingatlanközvetítőkben. Nagyon sokan nem tudják, hogy van ilyen megkülönböztető Védjegy. Ezen kell változtatnunk. A Védjegy megkönnyíti a szakma tisztulását és így nem csak akkor tűnnek majd el a “cápák”, amikor nem szalad a szekér.

Etikus Ingatlanos Interjú: Kiss Erika

Kiss Erika elérhetőségei:

Honlap: Hajdúház Ingatlan Email: hajduhaz@gmail.com Telefonszám: +36/20-340-3384

Vélemény, hozzászólás?

tizenöt − tizennégy =