Ha mégis úgy döntesz, hogy egyedül vágsz bele, akkor pár fontos és számodra hasznos dolgot olvashatsz itt:

Érdemes felkészülni arra, hogy néhány javítást és korszerűsítést is el kell végezned az ingatlanon, hogy az ingatlan jobb benyomást keltsen a vásárlókban.
Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor egy lakást a piacra teszünk:

  1. Nem számít, hogy milyen nagyszerűnek tűnik a lakás első pillantásra, a hozzáértő vásárlók tudni fogják, milyen régi a berendezés. Készülj fel arra, hogy számlákkal tudd igazolni – amennyiben rendelkezésre állnak- hogy a műszaki cikkek, amik a lakás működését biztosítják (kazán, bojler, ablakok, elszívó, klíma, víztisztító) mikor kerültek beépítésre, mikor lettek karbantartva, javítva.

     

  2. Ellenőrizd a látható hibákat. Sétálj szobáról szobára – a házon kívülre is –és keress olyan dolgokat, amelyek ronthatják otthonod megjelenését, és ronthatják annak értékét. Néhány gyakori probléma közé tartozik a falak repedése, vízfoltok a mennyezeten, valamint az ajtók és ablakok, amelyek nem nyílnak vagy záródnak könnyen. Előfordulhat, hogy már megszoktad a lakás apró furcsaságait, így segíthet, ha kikéred egy etikus, becsületes ingatlanos objektív véleményét.

     

  3. Döntsd el, mit kell javítani és felújítani. Ha már tisztában vagy otthod állapotával, ideje eldönteni, mit javíts vagy változtass meg, mielőtt piacra teszed az ingatlant. Bár valószínűleg nem szeretnél pénzt költeni egy eladni készülő ingatlan felújítására, bizonyos korszerűsítések mégiscsak javíthatják a vásárlók benyomását, ami magasabb ajánlatokhoz vezethet. Még a viszonylag olcsó átalakítások is megtérülnek, például egy új festés vagy a padló újra fényezése. Egy ingatlan szakértő segíthet kiválasztani, hogy milyen javítások hozzák meg a legjobban megtérülő befektetést

Fontold meg azt is, hogy úgy teszed piacra a lakást, ahogy van.
Ha nem akarod, hogy az eladás előtti rendbetétel gondokat okozzon, lehetőség van arra, hogy úgy add el otthonod, ahogy van, mindenféle fejlesztés nélkül. Ez azt jelenti, hogy elfogadod az alacsonyabb árat, bár érdemes megfontolni, hogy a gyors és egyszerű értékesítés vagy a hosszabb ideig tartó, esetleges beruházásokat igénylő eladás a prioritás számodra.

További hasznos tudnivalókért olvasd el a home staging-ről szóló írásunkat is:

https://etikusingatlanos.hu/home-staging-a-lakas-felkeszitese-az-ertekesitesre/

Képek különböző helységekről home-staging után.