• Ha társasházban vásároltunk ingatlant, mindig vegyük figyelembe az alapító okiratban, házirendben foglaltakat.
  – Lehet e irodának kiadni a lakást? – Hozható e kisállat az ingatlanba?
  A közös területek használatára vonatkozó szabályokat be kell tartatni és ha rendkívüli megkötés van, erre érdemes a szerződésben külön kitérni.
 • Ha bútorozottan adjuk ki a lakást, feltétlen kössünk lakásbiztosítást, ami kiterjed az ingatlanban élőkre felelősség biztosításként is.
  Ha nem vagyunk gyakorlottak az ingatlan berendezésében, stílus kialakításában kérjük designer, home staging szakember belső építész segítségét. Hosszabb távon a befektetett pénz visszahozza az árát, mert olyan minőségi munkát kapunk, ami magasabbra pozícionálhatja az ingatlan kiadási árát.
 • Csak hivatalosan gondolkodjunk a bérleti díjról, azaz fizessünk feltétlenül adót belőle.  A rezsi költségeket a bérlő maga fizesse csekkel vagy közvetlenül a szolgáltató felé átutalással, mert ha nekünk utalja át azokat, az a mi adóalapunkat növeli, ha költség átalányos adózást választunk. (a rezsi számla ugyanakkor csökkenti az adóalapot – tételes költségelszámolás esetén).  Mérőórát maximum céges kiadás esetén érdemes átíratni.
 • Az internet és kábel tv szerződést a bérlő saját igénye szerint válassza ki és nevére vegye. Erre a szerződésben adjunk lehetőséget. Későbbi gondoktól véd meg, ha véletlen fizetési elmaradás van.
 • A kisállat és a dohányzás mindig külön megállapodás kérdése. Ha a társasházban lehetséges is az állattartás, elgondolkodtató, hogy mennyire kívánjuk kitenni vagyontárgyunkat a kisállatok életének. A dohányzásnál pedig tapasztalatok szerint, aki kezdetben „CSAK” az erkélyen dohányzik, az előbb utóbb a szobában is fog egy hűvös reggelen vagy estén!
 • A kaució visszajár!
  Ne tudjuk be az utolsó hónapok bérleti díjaként, hiszen ha a kiköltözéskor rezsi elmaradást, vagy kárt észlelünk, nincs mihez nyúlni. A kaució szokásos mértéke 2 havi bérleti díjnak megfelelő összeg. Nagyobb értékű és magasabb színvonalú ingatlannál akár 3 hónap is lehet.
 • Csak ügyvéd által készített szerződéssel köteleződjünk el.
  Bár két magánember között létrejött szerződéshez nem kell feltétlenül ügyvéd, mégis a későbbi viták elkerülése végett a pár tízezer forintos kiadás megérheti. Fogalmazzuk meg az igényeinket, ragaszkodjunk a minimum 1 éves határozott időre szóló szerződéshez. Ha a bérlő elmegy, az ingatlant minimum kifestett állapotban, a normális elhasználódás mértékének megfelelően kell visszakapjuk.
 • Feltétlen legyen közjegyző által ellenjegyzett kiköltözési nyilatkozat, aminek az a jelentősége, hogy az közvetlenül végrehajtható, azaz, a nyilatkozat alapján hosszas bírósági eljárás nélkül, közvetlenül, akár rendőri közreműködéssel is ki lehet tenni a jogosulatlan ingatlan-használót a bérleményből.
 • Ellenőrizze rendszeresen – személyesen az ingatlant! Nem elég a telefonos kapcsolattartás a bérlővel. Ha ezt nem tudja megtenni, érdemes egy ingatlankezelőt megbíznia, mert kevesebbe kerül, mintha lelaknák a lakását!

 

Ha szeretné megbízható szakemberre bízni ingatlana bérbeadását, válasszon az ellenőrzött ingatlanosok közül!