You are currently viewing Etikus Ingatlanos Interjú: Mitring Krisztina

Etikus Ingatlanos Interjú: Mitring Krisztina

Mesélj magadról egy kicsit: mióta dolgozol az ingatlanos szakmában?

Győr- Moson -Sopron megyében, Győrben élek. 2016 óta dolgozom ingatlanközvetítőként a szakmában. Jelenlegi pozícióm: az Kompakt Ingatlaniroda vezetője.

Az ingatlanközvetítést megelőzően 22 évig voltam egy győri generálkivitelező cég tulajdonosa. Legtöbb projektünket beruházóként teljesítettük; a két legnagyobb projektünk, amit építettünk a 2000-es években, egy 102 lakásos veszprémi, és egy győri 206 lakásos társasház volt.

Beruházóként az összes társasházunk értékesítését is mi bonyolítottuk, vagyis elmondhatom, hogy közel 30 éve vagyok a szakmában. Ez a több évtizedes munka megtanított arra, hogy mindig az ügyfeleim igényeit, problémáinak megoldását szem előtt tartva dolgozzam.

Jelenleg használt és új építésű ingatlanokkal foglalkozom, ez a fő tevékenységi köröm. De mellette, pénzügyi-megújulóenergia, biztosítási területen is ki tudom szolgálni az ügyfeleimet, illetve jogi hátteret is tudok biztosítani.

Másfél éve egy lehetőség kapcsán elindítottam egy saját projektet. Ez egy kicsit eltér a megszokottól, itt nem a kivitelező bíz meg, hogy értékesítsem az ingatlanokat, hanem a telektől a kivitelezésig, a hiteleket és a jogi ügyek rendezését is én fogom össze. Ez a projekt, hogy megvalósulhatott a 22 év építőipari tapasztalatnak és kapcsolati tőkének köszönhető. Mindig is szerettem volna egy speciális szakterületet, és ennek a projektnek hála megfogalmazódott bennem, hogy ez lesz az. Már készítem elő a folytatást, a következő projektet, és bízom benne, hogy hamarosan ezzel is meg tudok jelenni a győri ingatlanpiacon.

Mennyire találkozol munkád során az ingatlanosokról kialakult esetleges negatív előítéletekkel és mennyire nehezíti ez meg a munkádat?

Sajnos én is tapasztalom, hallom, hogy az ingatlanosok megítélése, nagyon sokszor negatív És ami legelszomorítóbb, hogy ezzel sok esetben egyet is kell, hogy értsek. A negatív hozzáálláson egyedül mi ingatlanosok tudunk változtatni, ez csak rajtunk múlik. Elmondhatom viszont azt, hogy mára elértem azt, hogy a napi munkában, elég kevésszer találkozom, inkább csak bemutatásokkor a negatív jelzőkkel, hiszen leginkább ajánlásokból dolgozom.

Irodánkban jelenleg 7 kollégámmal dolgozom együtt. A heti értekezletek alkalmával, sokszor mesélnek a nehezen kezelhető helyzetekről, a nehezített munkájukról, ahol szinte minden esetben a negatív megítélés kerül a középpontba. Hála isten elmondhatjuk, hogy miután az ügyfelek tapasztalják, megismerik azt, hogy mi hogy dolgozunk, mi az ami megkülönböztet bennünket azoktól, akik másképp csinálják, kiépül egy bizalmi kapcsolat, így egyre több elégedett ügyfelünk van, akik szívesen ajánlanak bennünket. Azt gondolom ennél jobb reklám nincs.

Mit gondolsz, mik azok a tulajdonságok, amikkel egy jó ingatlanosnak rendelkeznie kell manapság?

Nagyon fontosnak, ha nem a legfontosabbnak tartom a szakmai hozzáértést. Ide tartozik a végzettség, a bejelentett vállalkozás, és a névjegyzékbe regisztrálás. Nálunk a kollégák mindennel rendelkeznek, nálunk ez a közös munka feltétele, és ez alól nincs is kivétel. Fontosnak tartom a folyamatos tanulást, ezt sohasem szabad abbahagyni, soha nem szabad azt mondani, hogy mi már mindent tudunk, mindent láttunk.

A világban egy biztos a változás! Nekünk mindent meg kell tennünk, hogy az ügyfeleinket maximálisan ki tudjuk szolgálni, és ezt csak folyamatos tanulással tudjuk elérni. A munkánk során bizalmi vagyonkezelővé lépünk elő, mondhatni, hogy az ügyfelek legnagyobb vagyonát kezeljük. Úgy gondolom, hogy nem tévedhetünk, mert ez súlyos összegekbe is kerület ügyfeleinknek, akár eladói, akár vevői oldalról nézve.

Fontosnak tartom azon emberi tulajdonságokat, mint az alázat, az empátia, a jó kommunikáció, a segítőkészség, az egymás iránti tisztelet. Ezen kívül vannak azok a tulajdonságok, amik nem feltétlenül az ügyfelek részéről mérhető, hanem inkább a szakmához kötődnek: ilyen a kitartás, a munkánk szeretete, becsületesség, a szakma iránti alázat, de nyilván élesen nem határolódnak el ezen tulajdonságok egymástól.

Honnan hallottál először az Etikus Ingatlanos mozgalomról és mi az, ami megfogott benne? Miért csatlakoztál a mozgalomhoz? Mit vársz az Etikus Ingatlanos Tanúsító Védjegy használatától?

Egy győri kollégám neve mellett láttam a tanúsító védjegyet. A kollégát azért írtam, mert nagyon sok győri irodával, nagyon jó partneri kapcsolatot ápolunk. Egy kis kutató munka után az interneten találtam rá az Etikus Ingatlanos mozgalomra. Azonnal éreztem, hogy nekem egy ilyen közösségben a helyem, ahol a számomra is fontos értékrendeknek mentén történik a munka.

Várom, hogy egyre elterjedtebb legyen az ügyfelek körében és tudják majd ténylegesen ahhoz kötni a védjegyet, amit ez valójában jelent. Bízom abban, hogy egyre több kolléga csatlakozik majd a mozgalomhoz, és együtt, közösen, fel tudjuk emelni a szakmát, arra a szintre, ahol valójában lennie kellene.

Volt szerencsém más országokban is tapasztalatokat gyűjteni, és azt remélem, hogy egyszer elérjük majd azt a szintet mint ezekben az országokban, ahol az emberek az ingatlanos szó hallatán pozitív tulajdonságokat kapcsolnak a szakmához. Mi a kollégáimmal ezen dolgozunk, immár 4 éve.

Vélemény, hozzászólás?

2 × 2 =