Az Etikus Ingatlanosok közössége a
Fogyasztók védelme érdekében jött létre.

(fogyasztók: az ingatlanukat eladók/vevők, és a bérbeadók/bérlők)

 

A tanúsító védjeggyel a közös szakmai normákat elfogadó-, és betartó ingatlanközvetítők megkülönböztetik magukat azoktól, akik ennek a követelményrendszernek nem tudnak, vagy nem kívánnak megfelelni.

 

 

Az Etikus Ingatlanos az az ingatlanközvetítő szakember, aki

  • képzett,
  • felelősséget vállal munkájáért,
  • számon kérhető,
  • munkáját az etikai normagyűjtemény szerint végzi,
  • tudásáról rendszeresen számot ad,
  • elfogadja az Fogyasztók védelmét szolgáló Etikai Bizottság határozatait.

 

Miért van szükség a tanúsító védjegyre ?

 

Az ingatlanközvetítőknek nincs önálló kamarája, ezért önkéntes szerveződéssel kell megszervezniük a szakmát.

Ennek a folyamatnak az első lépcsőfoka az Etikai Normagyűjtemény létrehozása volt 2014-ben, amely több hazai szakmai szervezettel-, illetve ingatlanközvetítő hálózattal együttműködve született meg.

A Normagyűjtemény minden részletre kiterjedően meghatározza, hogy hogyan kell etikusan eljárni az ingatlanközvetítői munka során, az Etikai Szabályzat pedig tételesen megfogalmazza, hogy egy adott etikai eljárás milyen következményeket von maga után, melyet az Etikai Bizottság hivatott megállapítani.

Az Etikus Ingatlanos mozgalom egy nyílt szakmai közösség, ahova minden olyan ingatlanközvetítő személy beléphet, aki rendelkezik az ingatlanközvetítői névjegyzékbe való bejegyzéssel és vállalja, hogy folyamatosan képzi magát és kötelező érvénnyel két évente számot ad tudásáról.  

A belépéssel az ingatlanközvetítő elfogadja az Etikai kódexben foglaltakat, és azt, hogy felette érvényesíthetőek az Etikai Szabályzat szankciói, mely súlyos vétség esetén a közösségből való kizárást is maga után vonhatja.

Ezzel kívánjuk megteremteni az ügyfelek számára a valódi fogyasztóvédelmet, hiszen így az ingatlanközvetítőknek elemi érdeke lesz az ügyfelek minél magasabb színvonalú kiszolgálása.

Az ügyfelek ugyanis maguk tudják ellenőrizni a velük kapcsolatba kerülő ingatlanos szakmai előéletét.

Ez a közvetítőnek azért hasznos, mert szakmai és etikai referenciaként is szolgál az ügyfelek számára, akiktől ezáltal több megbízást fog kapni, hiszen nagyobb lesz felé a bizalom, mint a közösségen kívüli ismeretlen közvetítőknek.